Foto: Bildbyrån

SVT-experten om VÖN: ”Jag har större framgångar”

Publicerad

Victor Öhling Norberg lägger av. Och det är en välrenommerad skicrossåkare som lägger pjäxorna på hyllan. Men störst, det är han inte. Det menar SVT Sports expert Lars Lewén.
– Jag har nog större framgångar eftersom jag höll på så länge, säger han till SVT Sport.

I kväll kom beskedet att en av svensk skicross största stjärnor, Victor Öhling Norberg lägger pjäxorna på hyllan. Och han kommer att bli saknad i det svenska skicrosslandslaget.

”Betytt jättemycket för svensk skicross”

– Han tog ju vid efter min generation. Han kom in relativt ung och har betytt jättemycket för svensk skicross med VM-guldet i Sierra Nevada som pricken över i:et, säger Lewen.

– På herrsidan under de senaste fem-sex åren har han varit det stora hoppet. Tyvärr har han varit lite skadedrabbad med ryggen bland annat. Sedan även när Anna Holmlund skadade sig så hade han mycket bekymmer mentalt också.

Lars Lewén var en pionjär inom svensk skicross, med i det första landslaget och har tagit två X-Games-guld. Och jämförelsen med VÖN är svår, men Lewén placerar sig själv något högre.

”Jag har nog större framgångar”

– Det är svårt att ranka eftersom jag själv har varit aktiv. Jag har nog större framgångar eftersom jag höll på så länge. Han har tagit många världscuppoäng och ett VM-guld, men inte så mycket mer. Det var en relativt kort karriär han hade. Men han är absolut uppe på topp tre i alla fall.

VÖN tog förutom ett guld även brons i VM, samt vann den totala världscupen en gång.

Lämnar han ett tomrum efter sig?

– Ja, det gör han eftersom han hart varit ankaret i herrlandslaget. Men det är ett gäng unga herrar som är på framåtmarsch och de kanske tar vid och tar för sig mer nu när han lämnar. Så det behöver inte vara negativt att han lämnar.

– Vi har Viktor Andersson och bröderna Mobärg (Erik och David). David har åkt bra i år och tog JVM-guld och plockade poäng i världscupen. Vi kan ställa rätt höga förhoppningar på det gänget och de kan vara med och slåss om pallplatser framöver.

Meriter Lewén vs. Öhling Norberg

Visa

Lewén:
Fem vinster i världscupen och ytterligare 5 pallplatser, 5 medaljer i X-games (2 guld, 2 silver och ett brons), rankad som världsetta 3 år i rad 2003-2005, Guld i US Open, 8 SM-guld, tävlade i OS i Vancouver 2010.

Öhling Norberg:
78 starter i världscupen, 19 pallplatser och 7 segrar. Tog hem den totala världscupen säsongen 2013/2014 och har två VM-medlajer (VM-brons 2015 och VM-guld 2017).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer