Avslöjar: Skicrosstjärnan Victor Öhling Norberg avslutar karriären

Uppdaterad
Publicerad

Skicrosstjärnan Victor Öhling Norberg avslutar karriären. 28-åringen berättar för SVT Sport att motivationen inte längre finns där och att han fattade beslutet redan efter VM i februari.

– För att kunna vara i toppen i en idrott måste du lägga ned 120 procent och du kan inte ta några genvägar för att stå överst på en pall. Jag känner inte att jag har det drivet längre, säger Öhling Norberg.

Victor Öhling Norberg debuterade i världscupen i december 2010. Den första segern kom i Sotji, Ryssland, i februari 2013. Sedan dess har VÖN stått överst på världscuppallen ytterligare sex gånger och han har 19 pallplatser totalt.

Men nu väljer alltså Sveriges främste manlige skricrossåkare genom tiderna att avsluta karriären som elitidrottare.

”Varit svårt att ta det här beslutet”

– Det har varit svårt att ta det här beslutet, helt klart. Jag har levt med skidåkning och skicross nu i nio år. Laget och skidåkningen har gjort väldigt mycket för mig, det har betytt väldigt mycket för mig, berättar Öhling Norberg för SVT Sport.

– Det är svårt att säga tack och hej, det är väldigt svårt. Jag har alltid sagt att jag ska hålla på så länge jag känner att jag kan vara i toppen och så länge jag tycker att det är roligt. På slutet kände jag att jag inte tycker att det är lika roligt längre, då kommer inte resultat heller och då är det dags att sluta.

Holmlunds olycka påverkade inte beslutet

I december 2016 kraschade Öhling Norbergs dåvarande flickvän Anna Holmlund under ett träningsåk med svåra hjärnskador som följd. Men olyckan har inte haft någon betydelse för VÖN:s beslut.

– Nej. Nej, ingenting.

Har du blivit rädd när du kan se konsekvenserna över vad som kan hända vid en krasch till exempel?

– Nej, det har jag inte. Verkligen inte.

Victor Öhling Norberg och Anna Holmlund under världscuptävlingarna i Idre 2016. Foto: Bildbyrån

Öhling Norberg fattade det slutgiltiga beslutet att lägga av efter VM i februari, där han slutade på 19:e plats. Men redan i somras kände han att motivationen började tryta.

– Sedan när man sätter igång med skidåkningen blev det bättre ett tag. Jag tyckte att det var jobbigt att vara ute och resa, leva ur en resväska. Det ville jag inte göra längre. Det är många små faktorer som spelar in, men det är väldigt skönt att ha tagit ett beslut.

Mest stolt över säsongen 2014

Förutom sju segrar i världscupen har 28-åringen ett VM-guld från 2017 på meritlistan – ett guld han vann bara tre månader efter Anna Holmlunds olycka.

2015 tog han också VM-brons, men det är ett annat minne som smäller högst när han ska summera karriären.

– Jag är mest stolt över säsongen 2014 faktiskt. Det var OS i Sotji. Jag kom dit som favorit, men som alla kanske vet kraschade jag i ledningen i kvartsfinalen. Efter det sa jag till mig själv att ”nu ska jag vinna totala världscupen”. Och det gjorde jag. Det är nog det jag är mest stolt över.

Vad händer nu i ditt liv, vad kommer du att göra?

Ja, vad händer nu? Är det någon som har ett jobb? Vi får se vad det blir, jag har ingen superplan än.

Victor Öhling Norberg främsta meriter

VM-guld 2017 i Sierra Nevada

VM-brons 2015 i Kreischberg

Sju segrar i världscupen

Vinnare av totala världscupen 2014

SM-guld 2012, 2013, 2017 och 2018

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.