Lisa Andersson. Foto: Bildbyrån

Lisa Andersson korsbandsskadad – ”Det är tufft mentalt”

Publicerad

Den svenska skicrossåkaren Lisa Andersson har dragit av främre korsbandet och ska därmed opereras på måndag. Det innebär att hon kommer att vara borta från åkning i minst åtta-nio månader.
– Det var ju sjukt trist. Jag tror inte jag fattar riktigt hur mycket jobb det är och att man inte kommer kunna köra nästa försäsong. Det är tufft mentalt, säger hon till SVT Sport.

Det var då 21-åriga Andersson var i Mora för att köra Sverigecupen som olyckan var framme. Hon flög för långt i ett träningsåk, hamnade i obalans och kraschade in i Sandra Näslund. Nu väntar alltså operation på måndag.

– Tyngst var det igår då jag fick svaret. Man visste inte fram tills dess och man intalade sig själv att det är lugnt, säger hon.

På Instagram skriver Andersson att hon ”nästan trodde hon var odödlig”.

– Jag har aldrig skadat mig på riktigt. Man tänker att sådant bara händer andra, men plötsligt står man där själv. Man blir chockad när det händer en själv.

Inför världscupavslutningen i schweziska Veysonnaz på söndag är Andersson tia i världscupen och hon har en pallplats den här säsongen.

– Det känns bra att jag har hunnit med det jag har velat. Man har motivation och vill tillbaka direkt. Det känns ändå skönt att jag var mitt upp i en glädje och framgång. Man kan inte gräva ner sig för mycket, säger hon.

Andersson har också hjälp av andra åkare.

– Jag har jättebra hjälp och några lagkamrater som går igenom samma sak. Jag har bra mentorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer