Öhling Norberg och Näslund med sina guldmedaljer. Foto: Bildbyrån

Svenska supersuccén – dubbla VM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Sandra Näslund kan nu titulera sig som bäst i världen i skicross. Hon såg i lördagens semifinal till att värsta konkurrenten Marielle Thompson åkte ut och var snabbast i mål i finalen i Sierra Nevada, Spanien. Hon ledde från start till mål.

– Det känns riktigt skönt. Sjukt häftigt, säger Sandra Näslund.

Sandra Näslund besvarade de högt ställda förväntningarna i Spanien. Hon ledde från start till mål och gjorde processen kort med motståndet. Hon vann till slut med god marginal och tog sin första VM-medalj i karriären.

– Jag har tänkt på det här mycket, men det är en lång väg hit. Det har känts bra både på träningen i dag och igår, men jag har åkt bra och tog mig till final. Jag gjorde dessutom en riktigt bra start i finalen och lyckades hålla det hela vägen ner, säger Näslund. 

Slog ut värsta konkurrenten i semifinalen

Svenskan inledde med att vara näst snabbast i kvalet, 20 hundradelar, bakom kvalvinnaren. Därefter tog hon sig enkelt vidare till semifinal och gjorde sig väl där av med största hotet om guldet – kanadensiske totalledaren i världscupen och OS-guldmedaljören Marielle Thompson. Medan Näslund vann loppet, så åkte kanadensiskan ut och blev femma efter vinst i lilla finalen.

– Det var tufft. Jag gjorde en dålig start och var trea i början. Sedan var det tufft bakom Thompson, men jag lyckades gå om och kom till finalen, säger Näslund.

VÖN ordnande dubbla guld

Skadedrabbade Victor Öhling Norberg tog också sensationellt nog VM-guld. Han stod för en fin omkörning och knep guldpengen. Det innebar att han fick ett skönt slut på en tuff säsong och dessutom revansch för det missade VM-guldet 2015, där han tog brons.

– Det är sjukt. Det är tufft, men känns jävligt bra. Jag trodde aldrig att jag skulle komma till final med tanke på hur förra månaden sett ut. Jag tog ett åk i taget, säger en tårögd Öhling Norberg.

– Jag tyckte att det var sjukt att jag var i final. Jag visste precis vad jag skulle göra i svängen och sedan tog sig ingen förbi, fortsätter han. 

Svenskarna Erik Mobärg och Victor Andersson hade det tyngre. Mobärg var nära att avancera från åttondelsfinalen efter en stark upphämtning, men var en skidspets från att ta sig vidare. För Anderssons del tog det slut redan innan sista backen. Han föll i en sväng och tappade ena skidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.