Sandra Näslund tog VM-guld i Idre. Foto: TT

Näslund tog VM-guld: ”Jag kan inte förstå det”

Uppdaterad
Publicerad

Inte ett lopp i världscupen denna säsongen.

Ändå totalt överlägsen på VM på hemmaplan.

Sandra Näslund tog i dag sitt andra VM-guld i karriären.

Sandra Näslund har haft problem med ett knä hela säsongen och missat alla världscuptävlingar. Alexandra Edebo kraschade strax före jul och ådrog sig en hjärnskakning. Men trots det kom båda till start när VM på hemmaplan i Idre avgjordes på lördagen där Näslund skulle vinna efter stor uppvisning.

Svenskorna enkelt vidare

Sandra Näslund såg inte ut att känna av sitt knä överhuvudtaget och körde ifrån sina motståndare direkt från start i både kvartsfinalen och semifinalen och tog sig enkelt vidare till final.

För Edebo såg det också mycket bra ut i kvartsfinalen där hon vann enkelt. Men i semifinalen hamnade hon tidigt efter och slutade sist.

– Jag tycker att det var ett taktiskt misstag av Edebo, hon borde ha försökt köra om på vänstra sidan, sa SVT:s expert Lars Lewén.

Edebo skulle sedan köra omkull i den lilla finalen och slutade åtta i VM.

Näslund efter guldet: ”Jag kan inte förstå det”

Näslund tog andra guldet

Desto bättre gick det för Näslund som ännu en gång skulle få en pangstart i finalen. Men den här gången skulle Fanny Smith från Schweiz svara och hon körde ifatt svenskan ganska så omgående.

Men Näslund vägrade släppa ledningen ifrån sig och trots att det blev stor dramatik och mycket jämnt på slutet kunde Näslund hålla undan och bärga sitt andra VM-guld i karriären.

– Det är helt otroligt, jag finner inga ord. Vilken comeback. Det är det största vi har varit med om för svensk del, säger Lars Lewén.

”Väldigt glad”

Näslund var själv tagen efter guldet.

– Det är helt otroligt. Jag kan inte förstå det. Det är helt sjukt. Jag är så himla tacksam för alla som har hjälpt mig tillbaka, säger hon till SVT Sport.

KLIPP: Se hela Sandra Näslunds guldrace

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.