Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyrfaldige världsmästaren i skidorientering Andrei Lamov, 37, är nybliven svensk medborgare. Foto: Bildbyrån/SVT

Vann VM för Ryssland – nu vill han köra för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Fyrfaldige världsmästaren i skidorientering Andrei Lamov, 37, är nybliven svensk medborgare.

Efter att, som rysk medborgare, varit stoppad från internationella tävlingar hoppas han nu få köra VM för Sverige i vinter.

– Det blir kul att komma tillbaka och kämpa mot de bästa i världen, säger Andrei Lamov till SVT.

2022 stoppades ryska idrottare från att delta i VM i skidorientering efter att Ryssland invaderat Ukraina.

– VM 2022 var i Finland några veckor efter att kriget började. Då visste vi att vi inte fick tävla. Men det var nästan bättre för mig, så jag inte behövde ta det beslutet själv. Jag vet inte hur jag skulle ha känt mig då. Att kunna göra det jag gillar när folk dör, säger Andrei Lamov.

– Jag förstår att ryska idrottare inte är välkomna. Det känns självklart. Jag är mest ledsen över situationen, att mitt hemland gör så här.

”Det värmer jättemycket”

Andrei Lamov har bott i Sverige sedan 2017 och sökt medborgarskap sedan 2020. Det positiva beskedet fick han för en vecka sen, precis i tid för att hinna registrera sig som svensk åkare inför säsongen.

– Det känns kul. Jag har haft svensk sambo i nästan elva år, Magdalena Olsson (också skidorienterare). Nu har vi en liten dotter. Förr eller senare skulle det hända. Jag jobbar här och tävlar för en svensk klubb.

– Jag har fått fler meddelanden än jag får på min födelsedag. De skriver: ”Grattis! Kul! Äntligen!” Jag har många kompisar i svenska landslaget. De är glada att jag kan vara med. Det värmer jättemycket när folk skriver.

”Färgerna är fina”

Lamov tror att det här kan bli hans sista säsong, men beslutet tas efter säsongen, förhoppningsvis efter ett VM-guld för Sverige i österrikiska Ramsau.

– Kroppen fungerar bra. Jag ser inga begränsningar med motivation och kroppen, om jag hinner träna och få mina timmar. Jag vill inte komma till VM i år och tänka att jag inte kan slåss för medaljer.

Hur skulle det kännas att stå högst upp på pallen i VM i de svenska färgerna?

– Färgerna är fina. Det känns ganska naturligt. Jag har bott här i sex år. Jag bor och jobbar här i Falun och har en dotter med en svensk medborgare. Det är inga konstigheter med det här tycker jag, säger Andrei Lamov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.