Sebastian Samuelsson. Foto: Bildbyrån.

Svenskarna imponerade på vallen – Samuelsson bäst placerad

Uppdaterad
Publicerad

De svenska herrarna visade upp fint skytte i dagens tävling.

Efter en tung säsong smällde de till med en tredje plats i stafetten i förra tävlingen – och den formen höll i sig.

Bästa svensk blev Sebastian Samuelsson och vann gjorde Johannes Thingnes Bö.

Sebastian Samuelsson gjorde en strålande insats på vallen i dag och hade tio träff av tio möjliga. Suveränen Johannes Thingnes Bö sköt även han fullt i dagens sprint och vann tävlingen före Martin Fourcade och Emilien Jacqueline. Samuelsson lyckades inte hålla samma tempo i spåret som toppåkarna och var 58 sekunder efter i mål på en tolfteplats.

– Jag är väldigt nöjd, jag maxar på något sätt min prestation i dag och gör det bästa jag kan, säger han till SVT Sport.

Bra dag på vallen för de svenska åkarna

Det var fler svenskar som visade upp fint skytte. Både Martin Ponsiluoma och Jesper Nelin sköt fullt i det liggande skyttet. Ponsiluoma var den som gick starkast i spåret och hade bäst placering ut från det första skyttet av de svenska åkarna.

Men i det stående skytte kom dock en bom i det första skottet och han var tillslut 1.11,3 efter norrmannen i mål. Däremot blev det fullt hus för Nelin i dag – som ändå var tolv sekunder bakom Ponsiluoma i mål.

– Jag är nöjd med skyttet, men åkningen är bedrövlig. Årets sämsta form, jag har varit lite utpumpad efter VM, säger Jesper Nelin till SVT Sport.

Säsongen över för Femling

En som gick mot den fina skyttetrenden var Peppe Femling. Han inledde med två bom i det liggande skyttet och avslutade med en bom. I mål var han tre minuter bakom Thingnes Bö och missar därmed masstarten.

– Jag tycker det känns ganska bra, men skyttet är inget vidare, säger han till SVT Sport.

Under tävlingen kom beskedet att tävlingarna i Finland blir de sista för den här säsongen och därmed är Femlings säsong över.

– Det finns mycket bra att ta med sig, jag tycker jag haft en bra avslutning och det får jag ta med mig, säger han.

Ingen publik på plats – sent besked

Det såg länge ut som att tävlingen skulle köras med publik – jämfört med många andra evenemang. Men en timme innan start kom besked att publiken fick vända hem igen.

– Vi är ledsna. Vi fick precis reda på det när vi skulle in – då sa de att det var stängt. Vi har åkt 30 mil och hade hoppats få se Martin Fourcade göra sin sista tävling, säger Ellinoora Markkanen till SVT Sport som skulle se tävlingarna med sin familj.

KLIPP: Se dagens tävling i efterhand

Resultat från herrarnas sprint

1. Johannes Thingnes Bö (0)

2. Martin Fourcade (0) +21,1

3. Emilien Jacqueline (0) +22,3

4. Vetle Sjåstad Christiansen +30,6

5. Tarje Bö (0) +34,0

6. Benedikt Doll (1) +34,1

7. Quentin Fillon Maillet (0) +39,7

8. Simon Desthieux (0) +40,8

9. Arnd Peiffer (0) +48,4

10. Sturla Holm Lägreid (0) +51,9

Svenska placeringar

12. Sebastian Samuelsson (0) +57,7

17. Martin Ponsiluoma (1) +1.11,3

23. Jesper Nelin (0) 1.23,3

74. Peppe Femling (3) +2.59,1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.