Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet för en sammanfattning av misstankarna mot Anders Besseberg. Foto: Hans Osterauer / BILDBYRÅN

Anders Besseberg i rätten: ”Bittert att känna sig som vildsvinet”

Uppdaterad
Publicerad

Anders Besseberg bör dömas till fängelse i tre år och sju månader och dessutom böta 1 miljon kronor. Det menar åklagarna i fallet mot den förre ordföranden i IBU.

Försvaret vill däremot se Besseberg frikänd och själv säger norrmannen att han aldrig har låtit sig korrumperas.

Besseberg satt som ordförande i Internationella skidskytteförbundet i mer än 25 år och han är nu åtalad för grov korruption, där anklagelserna gäller hans nio sista år (2009–2018) på posten. Åklagarna från Økokrim, den norska ekobrottsmyndigheten, vill förutom fängelsestraff och böter också att man drar in de lyxklockor och jakttroféer som Besseberg ska ha tagit emot.

På torsdagen avslutades den nästan sex veckor långa rättegången och på eftermiddagen fick norrmannen själv ordet för en slutreplik.

– Även om jag tog emot dyra gåvor och blev inbjuden på jakt av många, måste jag understryka att jag aldrig har låtit mig korrumperas, säger han.

– Jag vill påpeka att jag aldrig har omsatt någon av gåvorna jag har tagit emot eller på annat sätt försökt berika mig i min ställning som ordförande.

”Går en gräns”

Besseberg upplever att han blivit utsatt för hets och mobbning ända sedan misstankarna mot honom framkom.

– Det går en gräns för vad en människa kan tåla när man inte längre kan se ljus i den över fem år långa tunneln som jag har befunnit mig i.

77-åringen var till viss del självkritisk, bland annat kring hanteringen av förre viceordföranden i IBU – ryssen Aleksander Tichonov – och avsaknaden av tydligare etiska riktlinjer inom förbundet. Hur domen än blir konstaterar Besseberg att han för alltid kommer ses som ”skandalordföranden”.

– Efter att ha vigt hela mitt liv till den här idrotten, och gjort det jag menar var riktigt, är det bittert att känna sig som vildsvinet i Norge. En oönskad art i vår fauna, som det är jaktsäsong på året om.

”Tappat huvudet”

Försvaret menar att rätten bör bortse helt från böteskravet på 1 miljon kronor och tar också upp det hårda medietrycket och Bessebergs höga ålder som förmildrande omständigheter.

Enligt försvaret bör Besseberg frikännas, alternativt få ett milt straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.