Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Återkommande ryggproblem för Persson

Återkommande ryggproblem för Linn Persson

Uppdaterad
Publicerad
Linn Persson tog i vintras sin första individuella pallplats i karriären, trots starka ryggsmärtor den dagen. Ryggen har krånglat till och från under flera år men hoppas att hon med hjälp av nya fysioterapeuten ska bli kvitt smärtan.

Den 22 december 2019 tog Linn Persson sin första individuella pallplats i världscupen i franska Annecy då hon kom trea i masstartsloppet. Men att hon ens kom till start den dagen var långt ifrån självklart.

– Jag minns att jag innan var så här ”ska jag starta eller inte”,  för jag vaknade med jätteont i ryggen, säger Linn Persson.

Återkommande problem

Det är inte första gången hon har haft problem med ryggen, den har spökat till och från under många år.

– Jag är inte tillräckligt start, eller jämt stark. Det är ganska stor sidoskillnad och då får jag ett dåligt rörelsemönster och ju sämre de blir ju mer problem får jag och jag överbelastar vissa delar och då får jag ont där tillslut, säger Linn Persson.

Lösningen är tydlig, träna upp de svaga delarna. Kan vara lättare sagt än gjort men Linn tar väldigt mycket hjälp av den nya fysioterapeuten Marcus Bystedt som tidigare bland annat har hjälp längdlandslaget.

Hur mycket påverkar ryggen dig?

– Omöjligt att säga, då måste jag ha en helt optimal mig själv vid sidan av som kör jämt med mig för att kunna svara på den frågan, men jag känner ju att de är en begränsning.

Bäst efter Öberg

Persson hoppas att ryggen inte ska vara något problem framöver, men inser att de inte finns några garantier.

Den 25-åriga värmländskan var efter Hanna Öberg Sverige främsta skidskytt sett till hela förra säsongen, och hon känner att steget upp till de bästa i världen inte är så stort.

– Klaffar allt en dag så kan de gå, absolut. Jag har åkt med de bästa och jag kan ju hänga med. Självklart är det dit jag vill, man vill ju alltid ha mer så jag hoppas jag får stå på den där pallen lite fler gånger, säger Linn Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer