Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stina Nilsson berätta att hon gjort sitt sista mästerskap. Foto: SVT/Bildbyrån

Avslöjar: Stina Nilsson byter sport: ”Bössan är lagd på hyllan”

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan avslutade Stina Nilsson en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte.

Nu kan SVT Sport avslöja att Stina Nilsson avslutar sin satsning – för att återigen byta sport.

– Bössan är lagd på hyllan och stavarna är kapade så får vi se hur långt jag tar mig, säger Stina Nilsson till SVT Sport.

Efter två tyngre säsonger i skidskyttelandslaget väljer Stina Nilsson att avbryta sin satsning. Tiden som skidskytt är nu ett avslutat kapitel.

För SVT Sport berättar Stina Nilsson att hon kommer att inleda en ny satsning.

Ski Classics

– Jag ska åka långlopp nästa år, vilket känns jättekul.

Stina Nilsson har skrivit ett tvåårskontrakt med norska storlaget Team Ragde Charge, som ägs av långloppslegendarerna Jörgen och Anders Aukland. Hon kommer att ingå i deras lag i Ski Classics.

– Redan när jag bytte till skidskytte så har jag sett mig själv som en trestegsraket nästan. Det kommer vara längdskidor, skidskytte och sen kommer jag prova långlopp. Och nu känns det väldigt rätt och spännande!

Fyra säsonger som skidskytt

Karriärsbytet summerar fyra säsonger som skidskytt med två pallplatser i världscupen och fyra i IBU-cupen bland de främsta resultaten.

– De två första åren var väldigt bra och jag gick väldigt mycket framåt och det är jag superstolt över. I och med att jag fick med mig en pallplats i världscupen. Det värderar jag jättehögt.

– Sen är det två sämre säsonger när skyttet inte har funkat, och när skidåkningen har funkat så har jag ändå inte fått vara nöjd. Man kan vara i superbra form, göra ett jättebra liggskytte och sedan skjuta bort sig i stå. Det var jag ganska trött på i slutet, att jag hade gjort det så bra men ändå var det någonting som inte stämde.

Var det ett svårt beslut att stänga skidskyttet?

– Nej det var jättelätt. Men så var det också när jag stängde mitt längdskidkapitel. Jag som person är hundra procent åt ena hållet eller det andra och när jag känner mig klar med det, vilket jag gjorde efter jag tagit beslutet så har det varit som att stänga en bok och öppnat en ny.

Ligger de senaste två årens resultat till grund för ditt beslut?

– Nej jag tror inte det. Jag tror det finns en tajming för allt och nu kom tajmingen väldigt lägligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Johan Nordquist Hör mer om Stina Nilssons långloppssatsning i spelaren ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ski Classics

Mer i ämnet