Björn Ferry. Foto: Bildbyrån

Björn Ferry: ”Det gäller att återupprätta förtroendet”

Uppdaterad
Publicerad

Den mångåriga ordföranden för det internationella skidskytteförbundet, Anders Besseberg avgick i våras efter att en korruptions- och dopningsskandal briserat. Imorgon kan svensken Olle Dahlin (nu vice ordförande) väljas till ny ordförande.
– Man kan säga att det är en förtroendekris inom skidskytte och nu gäller det att återupprätta förtroendet. Då är det viktigt vilka vägval man gör, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Dahlins motståndare är det lettiska skidskytteförbundets ordförande Baiba Broka. Hon har även varit aktiv inom politiken och satt i några månader 2014 som justitieminister för det nationalistiska partiet ”Nationella alliansen”.

– De stora skiljelinjerna brukar vara geografiska – om man är på den västvänliga eller den ryskvänliga sidan. Så länge jag var aktiv fanns det en kamp om var makten ska vara. Olle Dahlin står för historia då han har varit med i styrelsen länge och så har vi Broka från Lettland som jag antar är den andra sidans hopp, säger Ferry.

Dahlin har länge varit aktiv inom IBU och Broka kommer också från en post i förbundets juridiska kommitté. Bägge förespråkar större transparens.

– Man kan inte säga att Dahlin som person personifierar förnyelse då han har varit där länge. Men jag personligen har fullt förtroende för Dahlin och jag tror att han skulle vara ett bra val. Jag ser det som någon form av garant för demokrati och transparens om man skulle få en svensk på den positionen, säger Ferry.

En konkret fråga som Olle Dahlin vill driva igenom som Ferry ser positivt på är att man inte ska få sitta hur länge som helst på ordförandeposten. Det borde finnas en begränsad tidsperiod, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer