SVT Sports expert lyfter skidskytteherrarnas säsong som överraskande. Foto: TT

Björn Ferry: ”Att killarna skulle vara så här bra är överraskande”

Uppdaterad
Publicerad

De svenska skidskytteherrarna har gjort succé hittills under årets säsong. Det är något SVT Sports expert Björn Ferry lyfter som överranskande.

– På damsidan följer man den långsiktiga trenden, det är jättebra men inte helt överraskande. Men att killarna skulle vara så här bra det tror jag inte någon hade förväntat sig, säger Ferry i Morgonstudion.

En intensiv tävlingshelg väntar för de svenska skidskyttarna i Hochfilzen innan det är tid för julledighet.

SVT Sports expert, Björn Ferry, tror att de svenska herrarna i skidskytte känner sig tillfreds i laget inför dagens sprint, som dra gång 14.15 – speciellt eftersom de för bara några dagar sedan vann stafetten.

– Sen ska vi komma ihåg att de har varit ute och tävlat i en månad, så en del känner nog att de längtar efter jul. Den här sista veckan är en kamp, säger Ferry i Morgonstudion.

Överraskande att herrarna är så bra

När Ferry summerar säsongen så här långt beskriver han den som otrolig för svenskarna – och det är framför allt herrarnas framgångar han lyfter som överraskande.

– På damsidan följer man den långsiktiga trenden, det är jättebra men inte helt överraskande att de är så bra. Men att killarna skulle vara så här bra det tror jag inte någon hade förväntat sig.

Av de svenska herrarna lyfter Ferry 23-årige Sebastian Samuelsson som den man tror mest på. 

”Ponsiluoma har tagit jättekliv”

– Samuelsson tog ett OS silver för tre år sedan men sen har det gått lite sämre och då tänkte man: Ska det inte bli något av honom? Men i år har han verkligen lyft sig och är tvåa i den totala världscupen. Det är verkligen roligt.

Men Björn Ferry lyfter även 25-årige Martin Ponsiluoma.

– Han har tagit jättekliv. För två år sedan var han en medelmåtta och nu är han en världsåkare. Ponsiluoma har tagit två stora kliv två år i rad, och nu åker han oftare fortare än Sebastian Samuelsson.

Följ skidskytteherrarnas sprint på SVT 1 och SVT Play med start 14.05.

Experten reder ut: Ferry svarar på tittarnas skidskyttefrågor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.