Foto: Bildbyrån

Björn Ferry: ”Ett överraskande men starkt namn”

Uppdaterad
Publicerad

I dag blev det klart att Rikard Grip blir ny generalsekreterare i skidskytteförbundet.
SVT Sports expert Björn Ferry är överraskad men positiv.
– Det var ett överraskande men starkt namn, säger Ferry.

Våren 2019 fick Rikard Grip sparken från rollen som landslagschef för längdlandslaget. Sedan dess har han jobbat som sportchef inom Sveriges olympiska kommitté och ansvarat för OS-förberedelserna.

Nu påbörjar han ett nytt kapitel – som generalsekreterare för Svenska skidskytteförbundet.

– Det var ett överraskande men starkt namn. Spontant känns det jätteroligt, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Utöver rollen som landslagschef var Grip också förbundskapten för längdlandslaget under många år och det tror Ferry är viktiga erfarenheter.

– Det här är den viktigaste rollen i hela förbundet. Du har ju ansvar över personal, kansli, sponsorer och hela Skidskyttesverige egentligen. Han hamnar ju längre från landslagsverksamheten men samtidigt är det hans styrka att han varit där. Han har en naturlig koppling till åkare och tränare. Det kan vara en nyckel.

Pandemin kan försvåra arbete

Svenskt skidskytte har flera starka namn, bland annat på damsidan med Hanna Öberg i spetsen. Dessutom har Stina Nilsson bytt från längdskidor till skidskytte.

– Rikard Grip kommer in i ett jättebra läge. På damsidan har vi den bästa generationen någonsin och det ser ut som att vi har ett gulddecennium som kommer. Och att Stina Nilsson valt att satsa på skidskytte gör att vi har en jättespännande tid framöver. Det är ett gynnsamt läge, ett bra gäng och en bra ekonomi, säger Ferry.

SVT-experten lyfter dock ett varningens finger för rådande coronapandemi som kan försvåra arbetet.

– Det viktigaste är ju att ekonomin fungerar och att budgeten är i balans. Många företag går ju jättedåligt så det kan bli mycket jobb. Man kan ju inte vara säker på att alla sponsorer är kvar. Det är en turbulent tid att ta över i men jag tror att Rikard Grip har bra möjligheter att lösa det bra.

Grip om erbjudandet: ”Det har kittlat – det är en fantastisk idrott”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer