Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jeff McIntosh

Bottennapp av Lisa Vittozzi men säkrade den totala världscupen: ”Väldigt känslosamt”

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Vittozzi svarade för ett bottennapp och slutade 21:a med fem bom i masstarten över 12,5 km i Canmore, Kanada. Försprånget räckte dock för att säkra den totala världscupen.

– Jag vet inte vad jag ska säga. De sista tusen meterna var sköna att åka efter att min tränare berättat om läget. Det var väldigt känslosamt men nu känns det fantastiskt, säger Vittozzi till SVT Sport.

I det första liggande skyttet drog Vittozzi på sig två bom och gick ut som 27:a i fältet på 30 åkare. Italienskan var då 51 sekunder efter täten. Haveriet på vallen fortsatte för Vittozzi som fick förlita sig till att Ingrid Landmark Tandrevold inte skulle vara bland de två främsta.

Det var stor dramatik inför det sista skyttet. Tandrevold, hade chansen att gå ut med täten inom räckhåll men bommade ett skott.

– Hade hon skjutit fullt hade hon gått ut 13 sekunder från täten, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Mona Brorsson tackades av

Vittozzi fick efter målgång en lång kram av Tandrevold.

– Jag har gjort mitt bästa efter att ha kämpat under hela säsongen. Det har varit en del upp och ner och jag har tagit ett stort steg i rätt riktning men jag måste förbättra mitt stående skytte om jag ska bli bäst i världen, säger Tandrevold.

Hanna Öberg hade chansen på pallen vid fullt skytte på sista stå men en bom gjorde att hon slutade sexa som bästa svenska.

Mona Brorsson avslutade karriären och uppvaktades med en drottningkrona och hejande lagkamrater med tröjor med hennes namn.

– Det är så jäkla skönt och det är det här jag längtat efter. Det var ett brutalt jobbigt lopp, säger Brorsson medan talkörerna ekar i solskenet.

Lou Jeanmonnot vann tävlingen och åkte upp sig till andra plats totalt i världscupen – 23 poäng efter Vittozzi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.