Anaïs Chevalier-Bouchet Foto: Instagram/Bildbyrån

Chevalier-Bouchet: ”Det är mitt val, men jag offrar mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Anaïs Chevalier-Bouchet har tagit två av två möjliga medaljer i VM hittills. Men det har inte varit helt gratis. Fransyskan går veckor utan att se sin ett och ett halvt år gamla dotter.

– Det är jobbigt för mig att vara långt hemifrån. när jag tävlar och tar medaljer är det okej. Men det är svårt, säger Chevalier-Bouchet till NRK.

Den 28-åriga fransyskan har imponerat en hel del hittills i VM i Pokljuka. Hon har tagit både silver i sprinten och brons i jaktstarten.

Men topplaceringen har sitt pris, och för småbarnsmamman är det extra högt. För ett och ett halvt år sedan blev hon mamma, och planen var att hon skulle resa hem mellan de olika tävlingarna. Det har dock inte blivit så. På grund av de stränga smittskyddsreglerna och ramarna som elitidrottare måste förhålla sig till, har hon istället tvingats resa från den ena tävlingen, raka vägen till den andra.

– Jag har varit långt ifrån min dotter under hela vintern på grund av corona, det var inte planen. Det är vanligt för mig att vara hemifrån men det är svårt, säger hon.

Kan gå flera veckor åt gången

Inför dagens distanslopp har det gått två veckor sedan hon sist såg sin dotter.

– I december var jag borta från henne i tre veckor, i januari också. Och det kommer se likadant ut i mars, men jag tittar på bilder flera gånger om dagen för att dämpa saknaden. Hon är så liten, så jag tror inte att hon förstår, men för mig är det jobbigt, säger hon.

Chevalier-Bouchet menar att hon offrar en hel del för vara där hon är i dag, men att det är ett val hon har gjort och att det är värt det när hon får ställa sig på prispallen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.