Ingrid Tandrevold och Tirill Eckhoff. Foto: Bildbyrån

Tufft schema skapar irritation hos norska stjärnorna

Uppdaterad
Publicerad

Skidskyttedamerna tvingas köra tre individuella lopp på fyra dagar.

Samtidigt får herrarna två dagars extra vila.

Nu reagerar de norska stjärnorna.

– Det är utan tvekan ett väldigt, väldigt tufft program. Och männen är på rena ”vilohemmet” i jämförelse, säger Ingrid Tandrevold, till NRK.

De kvinnliga skidskyttarna ska på fyra dagar avverka sprint, jaktstart och normaldistans.

Herrarna kör samma sträckor – men på sex dagar. Det vill säga med två dagars extra vila.

– Vi har diskuterat det under mästerskapet, att det är konstigt att vi får minst vila, säger guldmedaljören på jaktstarten Tiril Eckoff till NRK.

”Programmet har godkänts”

Enligt Felix Bittelring, chef för Internationella skidskytteförbundet, är det åkarna själva som förslagit vem som åker först av herrarna och kvinnorna. Växlingen sker halvvägs genom mästerskapet.

– Programmet är godkänts av alla nationer, men med en stor grupp människor kommer det alltid finnas några som föredrar det ena före det andra, säger Felix Bitterlring.

NRK:s expert, Liv Grete Skjelbreid är överraskad av schemaläggningen.

– Det är förvånande att nationerna godkänt ett program som sätter kvinnorna i ett sämre utgångsläge, speciellt när tidigare erfarenheter visar på att kvinnor i allmänhet behöver mer återhämtning än männen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.