Davidova skrällvann skidskyttesprinten i Antholz

Dagens skidskytte i Antholz bjöd på en riktig skräll.

Tjeckiska Marketa Davidova, som inför tävlingen var på 42:a plats i världscupen, vann tävlingen efter sekunddrama.

– Jag förstår inte att det är sant, säger vinnaren, säger Davidova till SVT Sport.

Bästa svenska blev Mona Brorsson på 21:a plats.

Skidskyttebanan i  italienska Antholz ligger 1600 meter över havet. Den höga altituden var något som påverkade många åkare, bland andra Hanna Öberg, och Marketa Davidova märkte också av det.

– Det var svårt, men det är samma sak för alla, säger hon till SVT Sport direkt efter målgång.

22-åringen hade stabil åkning, men det var framförallt skyttet där hon sköt fullt som gjorde att hon hamnade högst upp på pallen.

– Jag är väldigt nöjd med två nollor i skyttet, det är ju väldigt viktigt i skidskytte. Det var en bra dag i dag.

Första segern

Segern var Marketa Davidovas första seger i världscupen – hon har tidigare en tredjeplats i distans – och hon kunde knappt tro att det var sant.

– Jag förstår inte om det är sant, men det är riktigt kul i dag.

Men det satt ändå långt inne.

Tyska stjärnan Laura Dahlmeier sköt även hon fullt, och såg länge ut att kunna slå den unga tjeckiskan. Men efter sista skyttet så tappade Dahlmeier de 7,7 sekunder hon hade till godo, och slutade till slut på en fjärdeplats när hon kom in i mål 4,2 sekunder efter Davidova.

Tvåa kom finskan Kaisa Mäkäräinen. Trots en bom i skyttet så var hon endast 1,7 sekunder ifrån Davidova. På tredjeplats kom norskan Marte Olsbu Röiseland, även hon med en bom, 3,5 sekunder efter.

Bästa svenska åkare blev Mona Brorsson som slutade på en 21:a plats, 52,8 sekunder efter. Linn Persson kom 28:a, 1:10,7 efter. Färska Jerringpris-vinnaren Hanna Öberg kom 34:a, 1:27,3 efter. Emma Nilsson kom 56:a, 2:10,3 efter.