Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Sveriges svaga start: ”Dåligt från start”. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Den tunga starten sänkte Sverige i herrstafetten

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges herrar kom till start med samma lag som vann VM-stafetten för ett par veckor sedan. Man var dock aldrig nära pallen efter en tung förstasträcka av Viktor Brandt och slutade femma.

– Det var jobbigt före att åka i och hoppas att kroppen känns bättre och bättre. Det var synd att jag inte satte det sista reservskottet då hade det kunna bli ett roligt spurtvarv, säger avslutande Martin Ponsiluoma till SVT Sport.

Trots de två extraskotten i det sista skyttet var Ponsiluoma bara 22 sekunder efter USA från vallen där kampen stod om fjärdeplatsen.

Femteplatsen kom till efter en bra upphämtning av Sebastian Samuelsson och Ponsiluoma, detta efter en runda och nio extraskott totalt. Det var dock framför allt i spåret som Sverige tappade tid på den höga höjden.

”Bra att få känna på hetluften”

– Det var bra för Martin att få köra sistasträckan och få känna på hetluften även om det inte var en kamp om pallen, säger experten Björn Ferry.

Viktor Brandt hade en tung förstasträcka och växlade som 20:e, hade bara Schweiz efter sig, och var 1.41 efter ledande Frankrike.

– Det var sjukt kämpigt och jag är ingen fan av hög höjd och det blev inte bättre av det här, säger Brandt.

Jesper Nelin körde upp Sverige till 16:e plats men avståndet till ledande Italien hade ökat till 2.15 och läget var ganska tufft för Sebastian Samuelsson som tog vid. Samuelsson klättrade till sjunde plats och var 2.18 efter ledande Norge efter att bara ha behövt plocka ett extraskott.

”Fick ett bra kvitto”

– Jag gör en bra sträcka men det är svårt att få en bra referens när man går ut så långt bakom. Jag fick ett bra kvitto och förhoppningsvis kommer det att kännas bättre och bättre, säger Samuelsson.

När Martin Ponsiluoma gick ut på den fjärde och sista sträckan var han 1.41 från pallen. Norge hade vänt på kuttingen efter Sturla Holm Lägreids skyttehaveri på första sträckan och ledde tävlingen överlägset. Vetle Sjåstad Christiansen förvaltade läget och tog hem sin andra raka stafettseger – efter singelmixedspurten i Holmenkollen i söndags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.