Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna-Karin Heijdenberg stod för karriärens bästa lopp. Foto: SVT

Doldisen Anna-Karin Heijdenbergs succé: Sköt fullt och slog Ingrid Landmark Tandrevold i Canmores sprint

Uppdaterad
Publicerad

Anna-Karin Heijdenberg världscupdebuterade för mindre än två veckor sedan.

I hennes första världscupsprint blev hon 76:a.

Men i kväll blev det succé.

– Jag är jättenöjd, säger hon efter en 15-plats.

Anna-Karin Hejdenberg hade en succéartad säsongsinledning, då hon slutade tvåa efter Elvira Öberg i Sverigepremiären i sprint.

Men världscupdebuten dröjde ända till början av mars, i Holmenkollen.

Sköt fullt

Där blev det en 25-plats i distans, något hon sedan följde upp i Soldier Hollow med en föga imponerande 76-plats i sprinten.

Men i dag, när det var sprint i Canmore, gick det desto bättre. Det blev en 15-plats efter fullt skytte.

– Det känns jättebra! Jag är jättenöjd med det jag lyckas göra i dag. Jag var väldigt nervös inför tävlingen och inskjutningen kändes osäker, så jag är jätteglad att det gick bra, säger hon till SVT Sport.

Stina Nilsson med årsbästa

Heijdenberg kom före många mycket mer rutinerade åkare, bland annat världscupledaren Ingrid Landmark Tandrevold som slutade på 17:e plats efter två bommade skott.

Även Stina Nilsson tog säsongens överlägset bästa världscupplacering. Den tidigare längdstjärnan, som tidigare tagit en 40-plats som bäst, tog sig in på 24:e plats.

– Det är ett bra lopp. Det är väl ungefär det här man förväntat sig tidigare, att hon skulle vara på den här nivån hela tiden, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Resultat

1) Lisa Vittozzi, Italien, 19.38,2, 2) Lou Jeanmonnot, Frankrike, +5,5, 3) Lena Häcki-Gross, Schweiz, +8,6.

Svenska placeringar:

5) Hanna Öberg, +20,7, 10) Anna Magnusson, +43,6, 14) Elvira Öberg, +48,4, 15) Anna-Karin Heijdenberg, +53,7, 19) Mona Brorsson, +1.05,8, 24) Stina Nilsson, 1.13,1, 75) Sara Andersson, +3.12,4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.