Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se avslutningen – där Samuelsson tappade segern till Norge Foto: SVT

Sebastian Samuelsson snuvad på svensk singelseger den sista metern: ”Fan vad surt”

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson förlorade spurtuppgörelsen med Norges Vetle Sjåstad Christiansen i singelmixedstafetten i Holmenkollen.

Målfoto fick avgöra och norrmannens tåspets var före.

– Är det någon som kollat bilden, eller är det en norsk Photoshop? Nä, fan var surt det här var, säger han till SVT Sport efteråt.

Det var enormt rafflande när åkarna kom in på det långa upploppet. Samuelsson såg ut att ha kontroll när han sneglade bakåt men Christiansen kom med en väldig fart i den yttre korridoren och kunde med en perfekt målgång och framkastad pjäxa passera svensken och göra en efterlängtad segergest inför hemmapubliken.

– Jag blev stum uppe på hyllan men kände att jag hade de meter som skulle behövas. När det var tio meter kvar trodde jag att jag hade det men sätter inte tekniken och är ganska stum och så kommer han med en väldigt hög fart, säger Samuelsson till SVT Sport.

– Det här har jag drömt och fantiserat om i många år. Jag har tränat här hela sommaren och visste precis vad jag behövde göra, farten jag fick med mig på upploppet var mycket högre än hans men jag trodde att jag var närmare de sista tio meterna. Tajmingen var bra, säger Sjåstad Christiansen som åkte med Juni Arnekleiv.

Christiansen fick revansch från VM

Segermarginalen var satt till en tiondel, den minsta marginalen i skidskytte, men den var mindre om man skulle gått ner på hundradelar.

Det var repris på herrstafetten i VM när Sebastian Samuelsson och Vetle Sjåstad Christiansen kom in till det sista stående skyttet. Då sköt norrmannen bort sig och fick ta tre rundor medan Samuelsson såg till att det blev ett svenskt skrällguld genom att skjuta fullt.

Både Samuelsson och Christiansen fick en bom var på det sista skyttet och svensken kunde ge sig ut i ledning med fyra sekunder på spurtvarvet, där avståndet var konstant ända till de sista meterna.

Anna Magnusson skickade ut Sebastian Samuelsson som tvåa på den avslutande sträckan tre sekunder efter ledande Finland, som tog sin första pallplats någonsin i singelmixedstafett, med Norge lurande tätt bakom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.