Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här skjuter Wierer hem VM-guldet Visa alla (3)
Visa alla (3)

Dorothea Wierer tog guld på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Trots en dålig startposition skulle det bli en fin dag för Dorothea Wierer i Antholz. Italienskan vann med god marginal efter fint skytte, och kunde ta emot publikens jubel genom att vinka när hon passerade mållinjen.

Efter de tuffa förhållanden på vallen i sprinten, där många av favoriterna sköt bort sig var det inte lika många bom i jaktstarten på 10 kilometer. Då bjöds det på en rejäl duell mellan Marte Olsbu Röiseland, som gick ut först efter guldet i sprinten, och hemmaåkaren Dorothea Wierer som startade knappa 40 sekunder bakom norskan.

Men det avståndet åkte hon ikapp fort, och när Röiseland bommade i första skyttet var italienskan i rygg. Och de båda följdes åt ända till det fjärde skyttet, men där skulle det avgöras. För när Röiseland sköt två bom spelade det ingen roll att Wierer bommade en, för med hennes fina form i spåren var det ingen som kunde hota henne, och hon åkte mot en säker guldmedalj hemma i Antholz.

Bakom Wierer blev det en kamp om silvret när Denise Herrman sköt snabbt och endast en bom. Då gick hon ut knappt en sekund bakom Röiseland, och med Herrmans snabba skidåkning var det aldrig något snack om saken. Efter att ha väntat ut Röiseland klev hon förbi med hundratalet meter kvar, och skapade sig snabbt en stor lucka.

För Hanna Öberg gick det väldigt fort, och endast Wierer var snabbare i dag. Men det gick inte tillräckligt fort i för att kunna utmana om medaljerna. Trots en bom mindre än Röiseland lyckades hon inte komma ikapp utan slutade fyra, nio sekunder från pallen.

Klipp: Hanna Öberg skjuter två bom i tredje

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanna Öberg Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer