Sebastian Samuelsson laddar om med en ny salva – mot Wadas hållning till rysk dopning. Foto: TT.

Efter kritiken – Samuelsson har fått svar från Wada

Publicerad

Sebastian Samuelsson rasade mot Wada efter att ryska antidopingsbyrån inte gett tillgång till sin databas innan Wadas deadline gått ut. Nu har antidopingsbyrån svarat på Samuelssons mejl.

Rysslands antidopingsbyrå, Rusada, fick i september tillbaka sin ackreditering från Wada efter att ha varit avstängt i nästan tre år. Förutsättningen var att Rusada skulle ge tillgång till sin databas. Men när deadlinen gick ut vid årsskiftet hade antidopingsbyrån inte fått tillgång till databasen. Det gjorde att svenska skidskytten Sebastian Samuelsson rasade mot Wada.

– Det känns nästan som det blivit en fars. Det gullas med ryssarna, sa Samuelsson till SVT Sport tidigare.

Han skrev sedan ett brev till Wada där han bland annat skrev att Wada backar fuskarna i stället för de ärliga idrottarna. Nu har antidopingsbyrån svarat på kritiken i ett brev till Samuelsson.

”Jag tvivlar på att Ryssland håller med dig om det påståendet”, skriver Jonathan Taylor i Wadas styrelse.

I brevet skriver Wada även att de inte har försenat processen. 14-15 januari ska Wada hålla ett möte för att diskutera följderna.

”Jag förstår att du vill att vi ska ha ett möte om följderna nu direkt och stänga av Rusada igen med omedelbar verkan. Men det finns både juridiska och praktiska orsaker till att möte ska äga rum 14-15 januari ”, skriver Taylor i svaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer