Sebastian Samuelsson laddar om med en ny salva – mot Wadas hållning till rysk dopning. Foto: TT.

Samuelsson rasar mot Wada: ”Gullar med ryssarna”

Uppdaterad
Publicerad
Vid årsskiftet gick Wadas deadline kring att få material från antidopningslaboratoriet i Moskva ut. Wada fick dock inte tillgång till något material. Nu rasar OS-mästaren i skidskytte, Sebastian Samuelsson, mot Wada.
– Det känns nästan som det blivit en fars. Det gullas med ryssarna, säger Samuelsson till SVT Sport.

Efter att ha varit avstängt i nästan tre år fick den ryska antidopningsorgansationen Rusada tillbaka ackrediteringen för labbet i Moskva i september mot att rådata för gamla tester skulle göras tillgängligt för Wadas personal, vilket skulle öppna dörren för en ren rysk idrott och att landet skulle bjudas in i idrottsgemenskapen igen. Wadas beslut i september väckte en kritikstorm som nu tilltagit efter att Wada trots flera försök inte fått ut något material.

– Det känns nästan som det blivit en fars. Det är mycket som inte fungerar som det ska. De återinförde Rusada i september trots att de inte uppfyllt kriterierna, säger Samuelsson.

Samuelsson känner sig inte säker på var Wada står i förhållande till ryska antidopningsmyndigheter.   

Wada riskerar att spela ut sin roll

– Jag är orolig om Wada gör en kompromiss igen. Gör man det tror jag de spelat ut sin roll litegrand. Från början var man förvånad, nu känner man att det inte är antidopning som är största anledningen. Man har inte en tillräckligt hård linje och gullar med ryssarna, säger Samuelsson som är en känd förespråkare mot dopning, och speciellt den ryska problematiken, och bland annat fått berätta om sina upplevelser i Vita huset under hösten, en unik händelse för en skidskytt.

Wada försäkrar att man står starkt i sin hållning kring det ryska antidopningsarbetet och ska hålla ett möte 14-15 januari för att diskutera följderna av den ryska ickesamarbetsvilliga hållningen. Wadachefen Craig Reedie gick igår ut och förklarade att han var ”extremt besviken” över den ryska inställningen.

– Känslan är att man inte riktigt tar den här frågan på allvar och kompromissat förut, men jag hoppas att de inser allvaret nu. Det skulle haft mötet nu, jag tycker det är försent. Det är ju så tydligt vad som gällde, funderar Samuelsson som säger sig ha stöd av en stor majoritet av idrottare i olika typer av sporter som inte känner sig skyddade i det nuvarande systemet.

Fundersam över vad ryssarna kan dölja

Samuelsson ser inte vitsen med ett Wada-möte om två veckor.

– Enligt mitt sätt att se på det så förstår jag inte att man ska ha ett möte överhuvudtaget. Det är bättre att gå igenom den datan man fått. Är datan riktig? Har vi fått tillräckligt med data? Det skulle mötet handla om i första hand.

Det är viktigt att Wada tar tag i situationen och agerar snabbt. Men Samuelsson litar inte på ryssarna.

– Det är lite som tyder på det när man inte ens kan lämna ut databasen här nu. Jag är fundersam över vad de har att dölja. Trovärdigheten för Wada blir mindre för varje dag som går. Det är viktigt att man städar upp och att de som har dopat sig blir avstängda.

Enligt Tass kommer ett ryskt svar i frågan den 16 januari, vilket är dagen efter Wadas möte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer