Elvira Öberg. Foto: Bildbyrån

Elvira Öberg VM-debuterar: ”Extra nervöst”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg, 24, kan bli VM-drottning.
Där bakom lurar lillasyster Elvira Öberg, 20.
– Det är extra nervöst, säger hon till SVT Sport.

OS-guld och VM-guld. Det är ett tungt gevär att lyfta för Elvira om hon ska fortsätta att följa i Hannas skidspår. För det har hon gjort så här långt när det gäller skolgång i Sollefteå, flytt till Östersund och succé på JVM. Där gjorde hon dessutom en bättre placering än storasystern då det blev guld.

Den här säsongen debuterade Elvira Öberg i världscupen och nu är det alltså dags för VM.

– Det känns spännande. Det är lite speciellt att gå in i ett mästerskap på seniornivå. Det är lite nervöst, det är det.

Vad kan du ta med dig från JVM till ett VM?

– Att man gjort ett mästerskap tidigare och lyckats. Och att man varit på ett lite längre mästerskap och hanterat det, även om det inte var lika långt som det här är och att det inte kommer vara lika enkelt att göra det. Det är extra nervöst, men det är under kontroll.

Vad har du för målsättning?

– Jag vill göra mig själv rättvisa och ett lopp som jag känner mig nöjd med. Det är mitt mål med sprinten och sen förhoppningsvis en jaktstart. Jag vill göra en prestation, för det är det jag kan påverka. Sen är det klart att man hoppas på att få åka mer framöver, men det är hårt om platserna och jag är ödmjuk inför det.

Hur gör du det då?

– Att kunna göra prestationer, det är det jag kan påverka, sen är det klart man hoppas få åka mer framöver, men det är hårt om platserna och jag har ödmjuk om det,

Vad säger du om Hannas säsong?

– Hon har verkligen haft en fantastisk säsong efter jul. Hon har visat att hon är en komplett skidskytt på alla nivåer. Det ska bli otroligt spännande att följa henne detta mästerskapet.

Kan du lära dig av henne?

– Det är klart. Hon är en otroligt stor inspirationskälla för mig och jag försöker ta åt mig så mycket som möjligt av det hon gör. En sån sak är att fokusera på min egen prestation, resultatmål kan jag inte tänka på så mycket på egentligen. För det beror på vad alla andra gör och det ska jag inte lägga någon större energi på.

Hur skulle ett lyckat VM se ut för dig om du tittade tillbaka efteråt?

– Det handlar om att känna att jag har gjort lopp som jag varit nöjd med och att jag inte underpresterat. Utan att när jag gått över mållinjen så har jag gjort mitt allra bästa.

ARKIV: Vem är Elvira Öberg? (10 december 2019)

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Elvira Öberg. Foto: Bildbyrån

Elvira Öbergs placeringar i sprint

Visa

20 (Ruhpolding)

33 (Oberhof)

29 (Annecy)

27 (Hochfilzen)

12 (Östersund)

Svenska startnummer i VM-sprinten:

23: Mona Brorsson
42: Linn Persson
55: Hanna Öberg
67: Elvira Öberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer