Elvira Öberg imponerade i jaktstarten – åkte upp sig till pallen

Uppdaterad
Publicerad

Elvira Öberg sköt bort sig i fredagens sprint – och var bara femte bästa svenska inför jakstarten.

Men i dag gick det bättre.

Efter en bom i det första skyttet sköt hon rent – och tog sig upp till tredjeplats.

– Ett av de bästa loppen jag gjort, säger hon.

Efter en bra start sköt Elvira Öberg bort sig totalt och slutade på 17.e plats i fredagens sprint.

Det gjorde att hon ”bara” startade på 17:e plats i dagens jaktstart, med över en och en halv minut upp till ledande Hana Sola, och 46 sekunder till pallen.

Bommade i första

Men i dag gick det desto bättre för lillasyster Öberg, som hade inte mindre än fyra svenskor före sig i startlistan.

Hon bommade visserligen ett skott i det inledande skyttet, men därefter blev det fullt på de två kommande besöken på vallen.

Åkte snabbt

Inför det fjärde och avslutande skyttet låg hon fyra, men då trean Dzinara Alimbekava bommade ett skott hade Elvira Öberg chansen att ta sig upp på tredje plats, om hon sköt fullt. Och det gjorde hon.

När hon lämnade vallen hade hon drygt 14 sekunder ner till belarusiskan, och med Elvira Öbergs fina åkform var det sedan aldrig något snack om att pallplatsen var hennes. Hon gick i mål som trea, 23,3 sekunder efter segrande Marte Olsbu Röiseland, och 19 bakom tvåan Hana Sola.

– Äntligen får jag ut det jag har! Jag är så jäkla nöjd med genomförandet i detta lopp, säger Elvira Öberg till SVT Sport.

– Jag är så sjukt nöjd med det här.

”Varit så frustrerande”

Allra mest nöjd var hon med sitt skytte.

– Jag har inte skjutit en enda nolla i stå sen Idre, och det har varit så frustrerande, för jag vet att jag har det i mig och jag vet vad jag kan, säger hon.

– Jag är riktigt stolt. Det är ett av de bästa loppen jag gjort, och jag är verkligen så otroligt nöjd med dagen.

Segraren startade som trea

Vann gjorde alltså Norges Marte Olsbu Röiseland. Hon startade som trea, med hela 50 sekunder upp till Hana Sola, Belarus. Sola bommade dock tre skott till skillnad från Röiselands en – och det räckte.

– Imponerande, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Sverige imponerade överlag. Hela fem svenskar slutade bland de 20 bästa, med Stina Nilsson på tionde plats som största utropstecken.

KLIPP: Elvira Öberg: ”Ett av de bästa loppen jag gjort”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.