Debutanten Malte Stefansson tappade – Sverige femma i stafetten

Uppdaterad
Publicerad

Malte Stefansson gick ut i ledningen.

Men långsam åkning gjorde att debutanten ”bara” växlade över som femte man – nästan en och en halv minut efter Norge.

Därmed fick Sebastian Samuelsson ingen riktig chans att ta Sverige till pallen.

– Jag hade inte riktigt benen med mig i dag, säger Stefansson med en suck.

Malte Stefansson, 40:e man i gårdagens jaktstart, fick i dag göra sin första världscupstafett, då han ersatte den sjuke Jesper Nelin.

Men det blev ingen succé för 21-åringen, som världscupdebuterade så sent som i fjol.

Tungt för Stefansson

Han hade ett bra utgångsläge, då han gick ut i ledning efter imponerande sträckor av Peppe Femling och Martin Ponsiluoma.

Men Stefansson hade det tungt i spåret, och behövde dessutom två extraskott i det liggande skyttet och ett i det liggande. När han lämnade över efter sin första stafettsträcka i karriären var det som femte man. Fjärdesträckans Sebastian Samuelsson hade hela 1.24,1 upp till ledande Norge, och över 20 sekunder upp till tredjeplacerade Ryssland.

– Jag hade inte riktigt benen med mig i dag, jäklar vad det nöp, om man kan säga så. Skyttet var väl ändå okej. Det var lite tråkigt i ligg, jag kanske var lite stressad eller ofokuserad. Jag var inte riktigt med. Men tur det inte blev någon runda i alla fall, säger Stefansson till SVT Sport.

– Men jag gjorde så gott jag kunde.

Två missar av Samuelsson

Då inget av de framförvarande lagen sköt bort sig behövde Sebastian Samuelsson både åka fort och skjuta snabbt och felfritt. Men det blev en bom på både stående och liggande, vilket gjorde att Sverige aldrig var nära en pallplats. I mål var han femma., 1.30,2 efter segrande Norge.

– Jag försöker ju gå allt vad jag har från start. Jag hör ju att jag inte plockar in någonting, och sen blir jag trött på slutet. Jag kämpar på fram till stående och försöker skjuta lite snabbare. Jag tycker väl skyttet är ganska bra med tanke på att jag ligger på lite. Sen försöker jag på spurtvarvet också, men jag märker ju att de åker ifrån mig så jag får tagga lite taggtråd, säger Samuelsson, som är imponerad över lagkamraternas insats i dag:

– De (Femling och Ponsiluoma) gör det fantastiskt bra. Och jag tycker Malte ska ha en stor eloge. Det är inte lätt att köra sin första stafett, men jag är imponerad över hur han klarar det.

Vann gjorde alltså Norge, anfört av en fenomenal Johannes Thingnes Bö på tredjesträckan – där stafetten i princip avgjordes.

KLIPP: Stefansson: ”Hade inte benen med mig i dag”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.