Samuelsson på pallen efter granskning: ”Trodde jag hann fram”

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson spurtade om tredjeplatsen i ymnigt snöfall i Hochfilzens jaktstart över 12,5 km.

Svensken hade en uppgörelse med Simon Desthieux men blev besegrad med en tiondel och slutade fyra bakom tre fransmän, enligt tv-grafiken. Men efter jurygranskning fick Samuelsson kliva upp på pallen.

– Jag tyckte att jag var före, sade Samuelsson efter att kaoset retts ut. 

Det var svårt att se med kameravinkeln rätt framifrån hur upploppsstriden såg ut i detalj. Inget målfoto publicerades efteråt heller utan loppet avgjordes i juryrummet en stund efter målgången – länge utan insyn för tv-publiken. I den korrigerade resultatlistan har Samuelsson och Desthieux samma tid, 34.30,2, men svensken är dömd före. 

– Jag tyckte att jag var före men samtidigt var resultatlistan så tydlig, trodde att det skulle stå att vi hade samma tid men nu var han så tydligt före så litade jag på det. Men så kollade jag i videorummet och då såg jag att jag var tydligt före. Jag tycker synd om Desthieux att det blir på det här sättet. Jag leder också världscupen så det känns bra, sade Samuelsson efter besöket i juryrummet.

Experten Björn Ferry ifrågasatte juryarbetet efter att den svenske förbundskaptenen Johannes Lukas bett att få titta på målfotot.

– Om Johannes inte hade gått till juryn, hade det inte hänt något då? Jättekonstigt, säger Ferry i Vinterstudion.

IBU:s tävlingschef Borut Nunar säger dock till SVT Sport att man var på väg att granska målfotot men att svenskarna var snabba med sin protest.

Strax bakom kom Tarjei Bö in som femma i det täta loppet. Mellan trean och 16:e man skilde 17 sekunder.

Ponsiluoma elva efter fyra bom

Martin Ponsiluoma, som gick ut som tvåa, sköt bort sig med fyra bom och slutade elva. Han åkte väldigt snabbt i dag. 

– Placeringen är bra men det blir lite för många bom, skyttet kändes annars riktigt bra. Jag fick en kantbom i det sista skyttet och det hade gett många placeringar om den gått in, säger Ponsiluoma som hade pigga ben och tryckte på hårt i spåret.

– Det var lite jobbigt att jag hela tiden fick jobba ikapp, men det var ett bra race ändå.

Vid det sista skyttet kom Quentin Fillon Maillet och gårdagsvinnaren Johannes Kühn in samtidigt. Fransmannen sköt fullt medan Kühn efter tre prickfria skytten fick tre bom och slutade först på 15:e plats – ett stort tapp.

Femling en av tre nollskyttar

Bakom kom ett stort gäng in för att göra upp om andraplatsen. Sebastian Samuelsson sköt en bom men hade ändå häng på tredjeplatsen när han gick ut som åtta – knappt tre sekunder från tredjeplatsen. Svensken, Desthieux och Bö fick en lucka och gjorde upp om tredjeplatsen efter vinnande Fillon Maillet och den franska landsmannen Emelien Jacquelin som blev tvåa.

En bit bakom klättrade Peppe Femling från 58:e till 24:e plats efter att ha skjutit fullt, en av tre nollskyttar i det 59 man stora fältet.

KLIPP: Sebastian Samuelsson om dramatiska tredjeplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.