Ponsiluoma smög upp på pallen

Uppdaterad
Publicerad

När Martin Ponsiluoma, som startade som 14:e, gick i mål på sprinten över 10 km i Hochfilzen som tvåa var det få som trodde att det skulle räcka till någon framskjuten placering. Men svensken slutade just tvåa och gjorde sitt överlägset bästa lopp den här säsongen.

– Jag var lite besviken, säger Ponsiluoma om sin omedelbara reaktion.

Han förklarade mer utförligt:

– Jag är nöjd med nio träff, hade flytet med mig med en kant in i stå. Skidåkningen kändes inte bra, var lite slö. Det gick väldigt tungt i dag och man var tvungen att jobba hela tiden. Hade inte klippet på spurtvarvet och hoppas att det blir ett okej resultat ändå men det är ett bra utgångsläge inför jakten, sade Ponsiluoma till SVT direkt efter målgång.

Då hade han inte en tanke på pallen. Han hade en elfteplats som bäst tidigare i vinter.

När placeringen var klar sade Ponsiluoma:

– Jag trodde inte att det skulle räcka så här långt och var lite besviken men nu börjar jag känna mig rätt nöjd när det är många som haft problem på slutvarvet. Det är hur kul som helst, sade Ponsiluoma som har ett ypperligt läge inför lördagens jaktstart med ett betydligt större leende.

– Det är inspirerande och fantastiskt kul att kunna vara med i täten och fajtas. Jag ska njuta av det och göra det bästa av situationen, säger Ponsiluoma.

Ett kantskott gick rätt väg

Det var en märklig tävling där konkurrenterna föll ifrån som löv en blåsig sen höstdag.

– Han har en smygare på pallen, sade Björn Ferry under sändningen när Ponsiluomas tid växte efterhand i det 119 man stora startfältet.

Ponsiluoma kom till det andra stående skyttet med en bom. Han fick sedan ner samtliga fem tavlor i stående efter viss dramatik. Det fjärde var ett kantskott och han väntade länge innan den femte tavlan kämpades ner.

– Det var nästan som en rikoschett, säger SVT Sports expert Björn Ferry om kantskottet.

Ponsiluoma tappade ganska mycket på spurtvarvet, 14,6 sekunder exempelvis mot tysken Johannes Kühn, innan han nådde målet i den österrikiska skidskytteorten. Kühn skrällde och tog sin första seger i världscupen från startnummer 9.

– Jag gjorde en bra prestation och min skidåkning var riktigt bra. Jag gillar banan här, säger Kühn.

Samuelsson bommade sitt allra första skott och hade en kant in på det sista i liggande. Det blev sedan två bommar för honom i stående och tre totalt, vilket höll honom borta från tätplatserna.

Samuelsson lyckades inte ta sin tredje raka sprintseger i världscupen utan var långt efter. Han får gå ut 44,8 sekunder i jaktstarten. 

– I dag önskade jag att jag skjutit bättre. Det var kantare men det var för dåliga skott, säger Samuelsson som var 14:e.

Resultat sprint 10 km Hochfilzen:

1) Johannes Kühn, Tyskland, 26.05,0

2) Martin Ponsiluoma, Sverige, +14,3

3) Anton Smolski, Belarus, 20,5

Övriga svenskar:

14) Sebastian Samuelsson, 44,8

53) Malte Stefansson, 1.43,4

58) Peppe Femling, 1.50,5

84) Emil Nykvist, 2.38,8

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.