Svenska damerna överlägsna i Hochfilzens stafett

Uppdaterad
Publicerad

Kross.

Det var vad de svenska damerna stod för i Hochfilzens stafett.

Sverige var nästan en halvminut före näst bästa lag när man knep säsongens första stafettseger.

Detta trots att Hanna Öberg tvingades åka en straffrunda.

Förra säsongen tog de svenska skidskyttedamerna två stafettsegrar.

I dag kom denna OS-säsongs första.

Persson imponerade

Det svenska laget, med Linn Persson, Anna Magnusson, Elvira Öberg och Hanna Öberg, var förkrossande överlägset i österrikiska Hochfilzen.

Linn Persson sköt fullt på en imponerande förstasträcka, och växlade över i ledning. På andrasträckan stod även Anna Magnusson för en bra insats, och växlade över som tvåa, 7,7 sekunder efter Frankrike.

Elvira Öberg åkte snabbt

Och på den tredje sträckan var det sedan aldrig något snack. Elvira Öberg stod ännu en gång för en imponerande åkning. När hon sedan ”bara” behövde två extraskott totalt så ryckte hon ifrån det övriga fältet rejält. Hon var över 48 sekunder snabbare än näst bästa åkare på stäckan, och när Hanna Öberg begav sig ut på slutsträckan hade hon över en och en halv minut till godo på Österrike på andra plats.

Ett extraskott på Hanna Öbergs liggande skytte skulle inte ha något betydelse trodde nog de fleta.

”Riktigt darrig”

Men det blev ändå en viss spänning, då hon bommade fyra skott på det stående skyttet – och hon behövde ge sig ut på en straffrunda.

– Där blev hon darrig. Riktigt darrig, konstaterar SVT Sports expert Björn Ferry.

– Det är en riktigt usel serie av Hanna. Det är svårt att förklara, små misstag kan ge stora konsekvenser. Bommar man första kan man börja tänka.

Seger med en halvminut

Men försprånget var så pass stort ändå, så när hon lämnade vallen hade hon ändå 36 sekunder tillgodo på Rysslands Kristina Reztsova. Därmed kunde Hanna Öberg, trots haveriet på vallen, defilera in i mål. Ryssland tog till slut andraplatsen, 29.1 sekunder efter Sverige.

– Det är en överlägsen seger, även fast det blev onödigt spännande i det stående skyttet. Det är ändå en maktdemonstration, man hade kunnat vinna med flera minuter, säger Ferry.

Detta var Sveriges femte seger någonsin i damernas stafett i skidskyttets världscup.

SE MER: Hanna och Elvira Öberg om stafetten:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.