Elvira Öberg sköt bort sig i dagens världscuptävling. Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Elvira Öberg och Hanna Öberg sköt bort sig

Uppdaterad
Publicerad

Elvira Öberg jagade segern i den totala världscupen.

Och Hanna Öberg en pallplats.

Men båda sköt bort sig i Oslos sprint i dag.

– Där försvann chansen till den totala världscupen, konstaterar expert Björn Ferry.

Med tre tävlingar kvar låg Elvira Öberg tvåa i den totala världscupen, 82 poäng bakom ledande Marte Olsbu Röiseland.

Men i dagens sprint bommade Elvira Öberg tre skott vid det första, liggande, skyttet, och utgångsläget försämrades därmed väldigt mycket.

– Bedrövligt. Där försvann chansen till den totala världscupen, konstaterade SVT Sports expert Björn Ferry efter skyttet.

– Jag läser vinden fel, helt enkelt. Jag tror att jag ska hamna till vänster och skruvar till höger. Men sen får jag höra att alla bommar hamnade till höger. Det var surt, säger Elvira Öberg till SVT Sport.

”Inte det bästa”

Hanna Öbergs liggande skytte var ännu sämre än lillasysterns. Hon bommade hela fyra skott.

– Det var inte det bästa de hade kunnat göra, konstaterade skyttetränaren Johan Hagström, som inte trodde att de yttre förhållandena var förklaringen till misslyckandet:

– Jag tror att det är att man börjar bli lite trött. Och så är det sista helgen, så lite nerver är det kanske också.

Över en halv minut efter

Det gick bättre för Öberg-systrarna på det liggande skyttet. Elvira Öberg sköt fullt där, och Hanna Öberg bommade ”bara” ett skott. Men avståndet till täten var för stort, och i mål var Elvira Öberg drygt 1.30 efter Tiril Eckhoff, som vann. Hanna Öberg var ytterligare en knapp minut efter, på 39:e plats, och har nu tappat sin tredjeplats i totalen till en fjärdeplats.

– Det blir ett antiklimax väldigt tidigt. Jag hade såklart velat göra det betydligt bättre än så här, säger hon.

Öberg på 17:e plats

Även Marte Olsbu Röiseland gjorde en bra tävling. Hon bommade ett skott, och ser ut att sluta trea, 9.4 sekunder efter Eckhoff. Röiseland har nu 106 poängs försprång, med 120 poäng kvar att tävla om, då Elvira Öberg slutade på 17:e plats.

– Jag har varit väldigt nervös, det kan jag erkänna. Har man en sån här stor ledning är det lätt att tänka att det enda man kan göra är att förstöra det, men jag fick lite ordning på nerverna i går, säger Röiseland till SVT Sport.

Stina Nilsson blev bästa svenska, på 16:e plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.