Endre Stromsheim blixtinkallades till VM efter missen. Foto: Bildbyrån

Endre Strömsheim rasar mot förbundet: ”Det är katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Endre Strömsheim blixtinkallades till den norska VM-truppen i går.

Detta efter att det visat sig att Norge, Sverige och flera andra länder har extraplatser i sprinten.

– Det är en katastrof, säger norrmannen enligt NRK.

Gårdagens besked om att flera av nationerna i skidskytte-VM hade extraplatser i VM-sprinter fick många att lyfta på ögonbrynen. En ny regel från i somras gör att de nationer som har en åkare bland de 15 bästa i världscupen får ytterligare startplatser. En regel flera av länderna missat.

– Vi hade precis ett möte med IBU (Internationella skidskytteförbundet) och ingen förstod reglerna som de gjorde, sa Sveriges huvudtränare Johannes Lukas till SVT i går.

”Det är en katastrof”

Med anledning av extraplatserna valde Norge att blixtinkalla Endre Strömsheim, 25, som under gårdagen befann sig i italienska Lavaze. Norrmannen fick kasta sig in i bilen för att ta sig till Oberhof. Väl på plats i Tyskland var han besviken på det internationella förbundet, IBU.

– Det är en katastrof. Hade man varit medveten om detta i början av säsongen hade det haft extremt stor inverkan på alla uttagningar och allt. Det hade betytt mycket för oss som satsar på att ta oss till VM. Det är tråkigt, säger han enligt NRK.

Sverige har trots detta inte valt att kalla in någon extra herråkare eftersom de aktuella har varit sjuka i covid-19.

KLIPP: IBU:S Christian Winkler: ”Alla har inte läst regelboken”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.