Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mona Brorsson får starta i VM-sprinten – trots allt. Foto: SVT/Bildbyrån

Missen på skidskytte-VM: Anmält för få åkare till sprinten

Uppdaterad
Publicerad

I dag visade det sig att Sverige missförstått regelboken inför VM-sprinten. Plötsligt visade det sig att man hade rätt att ställa upp med ytterligare två åkare.

Därför får nu petade Mona Brorsson chansen.

– Jag vågar inte riktigt tro det förrän jag ser startlistan, ropar hon till SVT:s team på plats, när hon ska ut i VM-spåret och träna.

Sverige hade anmält samtliga fem herråkare till den kommande sprinten medan fyra av fem åkare på damsidan var uttagna – bara Mona Brorsson hade petats.

Men på torsdagseftermiddagen kunde SVT berätta att Sverige inte hade behövt ställa över en åkare och att man dessutom kunde ha haft en sjätte herråkare på plats. Sverige har nämligen fem startplatser på damsidan och sex på herrsidan, något som man likt flera andra nationer missat.

– Vi hade precis ett möte med IBU (Internationella skidskytteförbundet) och ingen förstod reglerna som de gjorde, säger Sveriges huvudtränare Johannes Lukas.

Flyger inte ner herråkare

Det här innebär att Brorsson får köra sprinten – trots allt. Sverige kan även välja att flyga ner en extra herråkare men väljer att inte göra det eftersom de aktuella har varit sjuka i covid-19.

– Det vore en för stor risk för laget som är här att skicka någon ytterligare, säger Lukas.

”Hoppas de hittar åkare”

Det är en ny regel från i somras som gör att de 15 bästa nationerna får ytterligare startplatser.

– Alla kanske inte har sett den och alla kanske inte helt förstått den. Det här är en bra påminnelse att vi måste förbättra vår kommunikation med lagen när det kommer nya regler, säger Christian Winkler, kommunikationsansvarig på IBU, till SVT Sport.

Hur kan de ha missat den här nya regeln?

– Det är en bra fråga som du måste ställa till lagen. Den här regeln har blivit godkänd på en kongress där alla länders förbund medverkade, alla var där. Och sedan har regeln publicerats i regelboken. Jag vill inte skylla på någon, men de måste läsa regelboken och vi måste bättre i vår kommunikation.

Skrev om reglerna i går

Dessa uppgifter motsägs av det norska landslaget. Det har specifikt frågat IBU om enskilda åkare men fått kontrabesked mot vad som nu kommunicerats ut. 

– När IBU förstod att regelverket gick att missförstå skrev de om det i går, säger den norska landslagschefen Per-Arne Botnan, som fick reda på nyordningen i morse när han skrev in damlaget till sprinten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.