Björn Ferry är imponerad av Ingela Anderssons insats. Foto: TT.

Ferry: ”Något helt annat än hon visat förut”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports skidskytteexpert Björn Ferry var imponerad av Ingela Anderssons pallplats i norska Sjusjöen.
– Det var ju bästa möjliga konkurrens med ettan och tvåan i världscupen, säger Ferry.

Världscuptvåan Lisa Vittozzi var den enda som slog Andersson medan världscupvinnaren Dorotea Wierer var trea. Den okända svenskan slog exempelvis hela det starka norska laget.

– Det var ju bästa möjliga konkurrens med ettan och tvåan i världscupen och det här är något helt annat än vad hon tidigare visat upp, säger den förre OS-mästaren och SVT:s expert Björn Ferry.

– Ingela har kört sin egen satsning och bor i Norge. Hon har ett eget upplägg.

Andersson är 28 år och jobbar som mäklare i Oslo.

– Det är överraskande, hon är ju en veteran i sammanhanget. Det blir spännnde att se vad hon kan göra; kan det vara fem andra svenska tjejer som kan göra det bättre? frågar sig Ferry.

Fem svenska platser i världscupen

Nästa helg är det svensk skidskyttepremiär i Idre, vilket samtidigt är uttagning till världscuppremiären i Östersund, som inleds 30 november. Sverige har fem platser.

– Vi får se om det räcker till världscupen för Ingela. Jag vet att det svenska laget gjort bra tester, det finns ett bra driv i hela gänget.

Den kommande säsongen kommer att ske utan demontränaren Wolfgang Pichler, som ersatts av sin tyske lärjunge Johannes Lukas.

Ingen Pichler vid sidan av spåren i vinter

– Det blir spännnade att se hur det blir utan Wolfgang. Det kan vara båda och; det kan vara det bästa som hänt om åkarna litar på den nya ledningen och då är det bara bra i så fall. Jag tror inte att det är någon sörjer att han inte är med. Men hur det slår ut får resultaten visa, säger Ferry.

Som boende i Oslo och tävlande för en norsk klubb är Andersson utanför landslagets omedelbara räckvidd.

– Det var kul för henne. Hon var ju bra de gånger hon tävlade i IBU-cupen förra säsongen och det är klart att vi följt henne. Vi får se hur hon kommer att åka i Sverige-premiären mot våra åkare, säger landslagsledaren Mattias Nilsson och lyfter fram skyttet som Anderssons styrka.

– Hon skjuter snabbt och bra.

Nilsson lyfter fram den unga åkaren Elvira Öberg, lillasyster till Hanna, och etablerade Emma Nilsson som tagit kliv sedan förra säsongen.

Här får Ingela Andersson kliva upp på pallen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Knallen på pallen – här kliver Ingela Andersson upp på pallen Foto: NRK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer