Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ingela Andersson skrällde rejält i skidskyttepremiären i Norge. Foto: NRK/Bildbyrån

Svensk doldis skrällde i norska skidskyttepremiären

Uppdaterad
Publicerad

Ingela Andersson har inte gjort mycket väsen ifrån sig i skidskyttets världscup. Förra säsongen tog hon en poäng. Men vid den norska premiären i Sjusjöen slog hon världscupvinnaren Dorothea Wierer och slutade tvåa efter VC-tvåan Lisa Vittozzi.
– Det är VM som är målet, säger Andersson.

Andersson fick stor uppmärksamhet av NRK som gjorde flera intervjuer med henne.

– Det är jättekul. Jag är överraskad, trodde inte att jag skulle dela pall med ettan och tvåan från förra säsongens totala världscup. Jag har varit nervös de sista veckorna eftersom jag vet att kapaciteten har funnits, säger Andersson leende till NRK.

Andersson, som har en norsk tränare, är inte säker på att få åka i världscupen men hoppas att dagens lopp ska ha gett avtryck. Hon hade en del bra tävlingar i IBU-cupen, den som är steget under världscupen, förra säsongen. 

– Jag hoppas att de slänger ett litet öga, det är alltid bra att få en bra start. Men vi har ju våra uttagningar nästa helg och det är då jag ska åka fort.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Knallen på pallen – här kliver Ingela Andersson upp på pallen Foto: NRK

Tävlar för norska klubben Holmenkollen

Det krävdes en åkare i yttersta världselit för att slå Andersson denna premärdag i ett vintrigt, snösäkert landskap.

– Jag är väldigt glad över att starta säsongen på det här sättet. Benen var lite tunga men jag tror att de kommer kännas lättare och lättare, säger Vittozzi som var tvåa i totala världscupen förra säsongen.

Andersson som tävlar för den norska klubben Try Idrettslaget Holmenkollen Biathlon sköt fullt i sprinten över 7,5 km i ett stort startfält med över 100 deltagare.

”JTB” trea

På herrsidan blev det ett lopp med svåra förhållanden för de som startade en bit in i loppet, då det kom ett rejält snöfall. Det gjorde att den förra säsongens dominant, Johannes Thingnes Bö, ”bara” slutade fyra – 23.4 sekunder efter den tyske segraren Johannes Kühn. Tvåa blev den norske doldisen Aleksander Fjeld Andersen och trea Martin Fourcade.

– Jag är nöjd med resultatet med tanke på känslan. Det var väldigt tungt de sista två tredjedelarna av loppet, säger Johannes Thingnes Bö till NRK.

Världscupsäsongen drar traditionsenligt igång i Östersund. Den 30 november inleds det med stafetter i mixed.

Resultat 7,5 km Sjusjöen:

Visa

1) Lisa Vittozzi, Italien, 20.50 (0)
2) Ingela Andersson, Sverige, + 18,3 (0)
3) Dorothea Wierer, Italien, + 19,4 (1)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer