SVT Sports expert Björn Ferry. Foto: Bildbyrån

Ferry om Wolfgangs ersättare: ”Det ser väldigt bra ut”

Uppdaterad
Publicerad

Som SVT Sport kunde berätta tidigare idag så blir det två personer som ersätter Wolfgang Pichler i skidskyttelandslaget. Valet föll på Anders Byström och Johannes Lukas, och upplägget är något som SVT:s expert Björn Ferry tror på.
– Jag tycker att det ser väldigt bra ut, säger han.

Det blev ett uppdelat ansvar där Johannes Lukas blir huvudtränare och Anders Byström blir landslagschef. SVT:s expert Björn Ferry har stort förtroende för den nya organisationen.

– Den har en stor erfarenhet. De tre som var med tillsammans med Wolfgang i vinter med Johannes Lukas, Johan Hagström och Mattias Nilsson är ju kvar. Nu har de ju alla tre bra erfarenheter. Och dessutom kommer Anders Byström tillbaka, han tror jag kommer passa bra som landslagschef, säger Ferry.

Mer ärlighet mot tränaren

Upplägget kommer vara lite annorlunda nu. Nu ska Johannes Lukas jobba med åkarna dagligen, men det är inte han som tar ut laget, utan det kommer Anders Byström att göra. Det är en skillnad mot Wolfgang Pichler som både tränade och tog ut laget.

– Det som är positivt för åkarna är att nu får man bort det här med att tränaren tar ut laget. Det gör att man kan bli mer öppen med sin tränare, annars kan det vara lätt att säga att man känner sig i jättebra form, fast att det inte är så. Man kanske har en förkylning på gång, och borde dra i handbromsen, men det kan man ju inte göra för då får man inte åka.

Fanns oro för att Wolfgang skulle styra från distans

Inför så var Ferry lite orolig för att Wolfgang Pichler, trots att han slutat, skulle vara med i någon roll. Men så blir inte fallet, och det ser han som positivt.

– Jag hade oro för att det skulle vara så att Wolfgang styrde allt på distans. Det tror jag inte hade fungerat bra. Men nu är det ganska tydligt att så inte är fallet. De kör på med den erfarenhet som de har, och där ingår ju lite kulturen från Wolfgang, så det blir en successiv övergång till en förnyelse. Och det tror jag kan funka bra.

Åldern inget problem

Tyska Johannes Lukas, född 1993, är i ungefär samma ålder som åkarna han nu kommer att träna. Men att det skulle vara ett problem, det tror inte Ferry.

– Min uppfattning är att Johannes Lukas har ett tydligt ledarskap. Det märkte vi på VM, han kan ju skrika högre än Wolfgang. Så han verkar ha den respekten, trots den unga åldern.

Att Lukas är just tysk kan även det vara något som gör att han får mer auktoritet bland åkarna.

– Det var ju det som Wolfgang spelade på hela tiden, att han är lite svår att förstå. Bara där får du ju en auktoritet, det är ju lite svårt att prata ned någon när man måste prata på ett annat språk. Det är inte bara åldern som skapar distans, utan det kan även vara språk. Jag tror att han har den pondus som krävs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer