Tiril Eckhoff och Marte Olsbu Røiseland, Jesper Nelin, Elvira Öberg Foto: Bildbyrån

Stor smittspridning efter avslutningsfest i Holmenkollen

Uppdaterad
Publicerad

I helgen avslutades världscupen i skidskytte med en stor fest.

Sedan dess har en rad stjärnor insjuknat i covid-19.

– Jag mår sådär, säger Jesper Nelin till SVT Sport.

Efter världscupavslutningen i Oslo i söndags hölls en stor avslutningsfest där i princip alla åkare, ledare och andra roller var med.  Efter helgen har flera svenska åkare testat positivt för covid-19.

Hittills har Elvira Öberg, Jesper Nelin och Malte Stefansson fått tacka nej till SM i Piteå efter positiva test.

Nelin: ”Tack och lov”

Dessutom har sju positiva fall rapporterats i den norska truppen. Bland andra Marte Olsbu Röiseland, Tiril Eckhoff och Sturla Holm Laegreid bekräftats positiva. De missar därmed det norska mästerskapet.

SVT Sport har varit i kontakt med Jesper Nelin som alltså missar SM-veckan i Piteå.

– Jag mår sådär. Jag är inne på andra dagen med feber. Jag hann inte till Piteå tack och lov.

Beskriver festen

Nelin beskriver avslutningsfesten:

– Det var en bra tillställning. Vi visste ju att det var flera som var sjuka under veckan innan. Så inte så konstigt om det letade sig dit och smittade många. Norge och Sverige har ju inga krav på munskydd heller och när tävlingarna var slut och det var dans så körde ju alla utan. Då går det fort, säger 29-åringen, vars pappa är läkare, till SVT Sport.

Noterbart i sammanhanget är att skidskyttarna har levt under stränga interna restriktioner för att undvika covid under säsongen. Man lyckades även och hade inte ett enda positivt fall förrän efter OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.