Systrarna Horodna får debutera i världscupen. Foto: Ukrainska skidskytteförbundet

Flydde från kriget – nu får systrarna debutera i världscupen

Uppdaterad
Publicerad

De ukrainska skidskyttesystrarna Julia och Olena Horodna flydde från Ukraina till Polen i början av Rysslands invasion.

Nu får de chansen att debutera i världscupen i Estland nästa helg.

Inga av de ordinarie ukrainska världscupåkarna i skidskytte är med och tävlar under resten av säsongen. Exempelvis har Dmytro Pidrutjnyj, som tog VM-guld 2019 och var med i OS i Peking, meddelat via sociala medier att han stannar i Ukraina för att ”skydda våra hem och familjer”.

Men i världscupen i estniska Otepää kommer Ukraina att representeras. Systrarna Julia, 20, och Olena Horodna, 17, har tidigare tävlat i juniorsammanhang men får nu vara med i världscupen för första gången, meddelar Ukrainas skidskytteförbund. Julia och Olena Horodna lyckades evakuera från Ukraina till Polen i början av den ryska invasionen.

Förbundet skriver att systrarna kommer att få hjälp av Tjeckiens skidskytteförbund inför och under tävlingarna i Otepää.

– Vi ska hjälpa dem med allt som har med utrustning och skidor att göra. Vi ska hjälpa till på bästa möjliga sätt. Det är två unga åkare som kanske inte har stora ambitioner om att prestera. Men det är en start, säger norrmannen Egil Gjelland, som är tränare i det tjeckiska landslaget, till SVT Sport.

KLIPP: Sebastian Samuelsson om ryska förbundets reaktion ( 3 mars)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.