Fourcade: ”Ofta känt mig ensam och sårad”

Uppdaterad
Publicerad

Han har tillhört skidskyttetoppen i tio år – men kampen mot dopning har medfört både mordhot, ensamhet och en känsla av svek. I en exklusiv intervju med SVT Sport berättar den franske stjärnan Martin Fourcade om varför hans kamp mot fusket är personlig – och om priset han fått betala.
– Jag litar inte på någon som kommer tillbaka efter att ha dopat sig.

Fourcade: ”I don't trust anyone who used doping” 

Martin Fourcade har offentligt stått upp mot dopning i många år. Det har funnits andra skidskyttar som stöttat i bakgrunden, men många gånger har Fourcade stått ensam i rampljuset och tagit diskussionen om dopning.
– Jag kände mig ofta ensam i den kampen.

När Fourcade var liten såg han upp till cyklisten Lance Armstrong som då bland annat dominerade Tour de France.

– Jag trodde verkligen att han var ren. Han testades ju om och om igen. Och när vi fick veta att Armstrong hade dopat sig i åratal kände jag mig förrådd som barn, men också som idrottare. För fram till dess hade jag alltid sagt, när folk inte litade på mig, att jag testades över 30 gånger om året. Men nu vet folk att man kan fuska trots att man testas, säger Fourcade.

Kampen blev ett försvar

Engagemanget mot dopning blev ett sätt att själv höja sig över alla misstankar.
– Att jag inte höll tyst om dopning var mitt försvar. Det var det enda jag kunde göra och säga för att visa att jag inte dopade mig. Om inte testerna var tillräckliga för att visa att jag var ärlig, var det enda alternativet att göra min röst hörd.

Ryssen Aleksandr Loginov var tidigare avstängd för bloddopning. Den här säsongen har Loginov varit bättre än någonsin med seger och flera pallplatser. Fourcade och den svenske skidskytten Sebastian Samuelsson har sagt att det kan vara svårt att lita på någon som tidigare har varit dopningsavstängd. Ryska ledare har gått till internationella skidskytteförbundet och menar att Fourcades och Samuelssons uttalanden är trakasserier.

– Loginov kom tillbaka och var starkare än förut. Och jag var den enda, kanske tillsammans med Sebastian, som inte höll tyst. Men jag vet att jag inte är den enda som inte litar på honom den här gången.

”Inte jag som ska skämmas”

Tidigare har Fourcade berättat om mordhot. Han säger nu att det känns orättvist när till exempel ryska medier målar ut honom som bov för att han står för sina åsikter och står upp i kampen mot dopning.

– Jag har aldrig varit rädd för att säga till när jag tyckt att det var viktigt. Så är det inte för alla och det respekterar jag. Å andra sidan känner jag mig ibland sårad när folk säger att jag inte visar respekt.
– Men det är inte jag som ska skämmas.

 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer