Stina Nilsson är inte redo för VC-debut. Foto: Bildbyrån

Stina Nilsson föll och körde fel

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en tung dag för Stina Nilsson på hemmaplan.

Limaåkaren sköt fyra bom och hamnade på 13:e plats i söndagens skidskyttesprint i Östersund, en observationstävling för uttagningar till världscup och IBU-cupen.

– Jag hade en ganska kämpig inskjutning, jag fick kämpa för den. Så jag är inte helt nöjd med hur jag har skjutit i dag, säger Nilsson till SVT Sport.

Hon hade två bom i liggande och även två bom i stående, där honkörde in skidan under den bredvidliggande mattan när hon skulle utoch gick omkull.

Vid upploppet körde hon fel och fick vinkas in aven funktionär. Hon var 1.45 efter segrande Sara Andersson, en 17-årig supertalang från IFK Mora, när landslagsåkarna var i Hochfilzen.

– Hon är en vi har höga förhoppningar på men kanske inte så här höga redan nu, säger sportchef Anna-Maria Uusitalo till SVT Sport om Andersson.

Det var förstås extra fokus på Stina Nilsson, som efter sitt byte till skidskytte bara hunnit vara med en tävlingshelg tidigare. Även förbundet var nyfiket på vad hon kan prestera efter sommaren och höstens träning.

– Ja, vi vill se henne tävla. Hon är ju ett intressant namn med den bakgrunden, säger Anna-Maria Uusitalo, sportchef för Svenska skidskytteförbundet.

Bättre på träning

I det rådande läget har det blivit svårt för den nya skidskytten att visa upp sig. Men på träning fortsätter hon att övertyga.

– Hon blir mer och mer en skidskytt. Hon har verkligen tagit sig an uppgiften och det märks att hon förstår vilket jobb som krävs. Vi ser stor potential i henne, men viktigt att att hon får tid, säger Uusitalo till TT.

Huruvida Stina Nilsson kommer att få köra någon IBU-cup meddelar förbundet på tisdag.

– Vi kommer lägga ihop hennes prestationer här i Östersund med annat vi sett under träning och ta ett beslut efter tävlingen på måndag. Beslutet meddelar vi dagen efter, säger Uusitalo.

Stina Nilsson vill givetvis tävla.

– Jag vill jättegärna åka där, och jag hoppas på få till bättre åkning då om jag blir uttagen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.