Foto: Bildbyrån/SVT

Nilsson peppade Grip att ta jobbet: ”Hon sa att jag skulle följa mina drömmar”

Uppdaterad
Publicerad

Rikard Grips nya roll som skidskyttets generalsekreterare blir ett kärt återseende med en gammal adept: Stina Nilsson.
– När jag nämnde att jag var lite lockad att ta jobbet svarade hon: Gör som jag och följ dina drömmar. Och det har jag gjort, säger Rikard Grip till SVT Sport.

Rikard Grip blir ny generalsekreterare i skidskytteförbundet. Det stod klart i dag, drygt en månad efter bomben att längdstjärnan Stina Nilsson byter sport till skidskytte.

– Det är fantastiskt att en person vågar tar det steget Stina har gjort. Hon har en lång väg att vandra innan hon kan klassas som en världsåkare. Men det viktigaste är att man har en passion för det man gör, säger Rikard Grip.

Blev peppad av Stina Nilsson

Han hade en del kontakt med Stina Nilsson innan han tackade ja till sitt nya toppjobb.

– När jag nämnde att jag var lite lockad att ta jobbet svarade hon: Gör som jag och följ dina drömmar. Och det har jag gjort.

Att hon bytte, har det betydelse för ditt beslut?

– Nej, det har det inte. Det här är en idrott som har en fantastisk utvecklingspotential oavsett, medialt attraktiv med många profilerade åkare som presterar i spåren. Men givetvis kommer hon bidra till den positiva utvecklingen, framför allt åkmässigt.

Skidskytte kontra längdskidor

Stina Nilsson var sju år i längdlandslaget. Under alla år utom det sista var Rikard Grip hennes förbundskapten och sedermera landslagschef.

Lite skämtsamt har det pratats om en spänning mellan de två sporterna (vilka är bäst längdåkare eller skidskyttar?) men ibland har det också hettat till på allvar. Inte minst när det kom fram att före detta skidskyttetränaren Wolfgang Pichler var ute och försökte värva unga lovande längdåkare till sin trupp.

Då var ni inte helt nöjda i längdskidlägret. När det kommer till att locka åkare nu, hur kommer du agera?

– I grunden ska idrottarna själva avgöra. Sen om vi skapar förutsättningar som gör att någon vill testa skidskytte, då är vi absolut öppna för det och kommer supporta så bra vi kan, säger Rikard Grip.

– Jag hade mina uppdrag och Pichler hade sina. Vi var två drivna personer som värnade om våra respektive sporter. Men jag hoppas vi kan ha en god dialog tillsammans, kroka arm istället för att bråka. Sverige ska vara en stark vinternation, det vill jag verkligen vara med och bidra till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer