Hanna Öberg har vunnit både OS- och VM-guld på distans. Foto: Bildbyrån/SVT

Hanna Öberg är regerande mästare – men nu kan distansen ryka

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg är regerande olympisk- och världsmästare på distans.

Men nu kan den klassiska skidskyttegrenen försvinna från OS- och VM-programmet.

– Det är den kanske tråkigaste tävlingen att titta på, säger Hanna Öberg.

Svenskt skidskytte gled in i en ny, ljusare tid när Hanna Öberg tog ett skrällguld på OS i Pyeongchang. 24-åringen slog till på distans, där hon året efter tog VM-guld i Östersund. Men nu ifrågasätts den svenska guldgrenen av de andra nationerna.

– Det är ett lopp som kan vara på väg ut. Snacket går att singelmixedstafetten kanske är roligare för publiken att titta på. Distansen är en bra skidskyttetävling med fyra skjutningar och lång åktid, men publiken på stadion har svårt att hänga med i vad som sker. Varje miss ger en minuts tillägg, så man måste ha koll på resultatlistan för att veta vad som händer, säger skidskyttets landslagschef Anders Byström.

SVT Sports expert Björn Ferry vill värna den klassiska skidskyttedisciplinen på OS- och VM-programmet.

– Jag vill ha den kvar. Den har den längsta traditionen och den skiljer sig från de andra. Men vi lever väl i en likes-tid så får folk rösta så försvinner den. Den är minst populär, men jag tycker den har sin plats, säger han.

Hanna Öberg själv tar det lugnt angående distansens vara eller icke vara i en framtid, även om hon förstår att den inte står högst i kurs.

– Det är kanske den tråkigaste tävlingen att kolla på, det kan jag också köpa. Men vi får väl se, jag är glad så länge jag får köra den.

Distansen som föreslås ersätta den klassiska grenen i OS är singelmixedstafett.

SE MER: Hanna Öberg om dopningsanklagelserna mot Eckhoff: ”Gränsar till förtal”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.