Hanna Öberg: ”Wolfgang lärde oss vad som krävs”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det blev klart att Wolfgang Pichler ersätts av Johannes Lukas (tränare) och Anders Byström (landslagschef) så ger stjärnan Hanna Öberg sin syn på saken.
– Jag tror att bytet kommer bli bra, men jag vet inte om någon annan tränare kan komma upp i den graden av engagemang Wolfgang har, säger Öberg.

– Wolfgang har betytt mycket för mig i min karriär hittills. Men man måste ändå komma ihåg att Wolfgang börjar komma upp i pensionsåldern och att han inte vill resa lika mycket längre. Han lärde mig vad som krävs; hård träning, säger Hanna Öberg till SVT Sport om den 64-årige nestorn.

För den 23-åriga skidskytten Öberg, som vunnit både OS och VM, väntar nu en del förändringar under den nya landslagsledningen.

– Det är detaljer som kommer ändras i början, vi kommer ha kvar stora delar av Wolfgangs träningsupplägg. Wolfgangs engagemang kommer jag ha med mig, för jag vet inte om någon annan ledare kan komma upp i den graden av engagemang som han har.

”Det viktigaste är hans engagemang”

De nya ledarna beskriver Öberg så här:

– Johannes Lukas är en person som jag lärt känna under flera år, han har varit med som hjälptränare till Wolfgang. Han har många av de egenskaper som jag gillar hos en tränare. Det viktigaste av allt är hans engagemang och driv i att komma på nya saker. Han drivs verkligen av utveckling och av jobbet. Jag har väldigt stort förtroende för Johannes, säger Öberg.

– Anders Byström känner jag inte, jag har bara hört om honom. Men den bilden jag har fått är förtroendegivande. Ser man på hans tidigare erfarenheter så kan han sina saker. Det ska bli spännande att se vad han kan tillföra.

– Det blir en annan typ av upplägg nu, med Byström som landslagschef. Han kommer ju inte vara tränare, utan vara en ledare och så har det inte varit tidigare under min tid i landslaget. Det känns som ett upplägg som kommer göra det tydligare, att man får syssla med det man ska. Det blir liknande det som har varit i längdskidförbundet, säger Öberg.

Och även om Wolfgang Pichler avslutar sitt tränaruppdrag kommer han att finnas med ändå, hur är inte bestämt.

– Han kommer inte försvinna helt ur bilden, i vilken roll är inte färdig än. Jag har stor respekt för Wolfgang, men är samtidigt nyfiken på att justera upplägget under de nya ledarna, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer