Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanna Öberg Foto: SVT Jörgen BodesandVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hanna Öbergs utmaning: Att få i sig tillräckligt mycket på kvällen

Uppdaterad
Publicerad

När teamet runt Hanna Öberg efter förra säsongen konstaterade att hon i perioder hade haft låg energitillgänglighet – eller energibrist – påbörjades arbetet att hitta orsakerna och åtgärda problemen.

– För mig har utmaningen varit, under tuffare perioder, att se till att jag äter tillräckligt mycket på kvällen för att stå mig hela natten, berättar Hanna Öberg

SVT Sport har exklusivt fått vara med bakom kulisserna när Hanna Öberg i sommar och höst arbetat med att komma tillrätta med den energibrist hon fick känna konsekvenser av under perioder ifjol. 

En av de saker hon tillsammans med näringsfysiolog Linda Bakkman har upptäckt är att hennes energiintag på kvällen inte alltid räckt för att hennes kropp ska återhämta sig tillräckligt under nattvilan under tuffa tränings- och tävlingsperioderna. 

– Att vara utan mat en hel natt, i nio-tio timmar, det är väldigt långt tid. Så jag måste verkligen se till att äta ett bra kvällsfika för inte riskera att bli katabol och nedbrytande under natten, förklarar Hanna Öberg. 

Under rullskidskytte-SM nu i augusti gjorde Hanna Öberg bland annat en glukosmätning, en mätning som kan ge en indikation på om kolhydratsintaget är gott nog. 

Och trots rejäl middag med dessert och kvällsmål efter SM-tävlingarna kröp mätvärdena under gränsen på natten. 

– Jag tyckte jag fyllde på bra och jag hade också ganska bra aptit under middagen efter tävlingen, så det är väldigt är intressant att jag ändå varit och touchat lite lågt under natten, säger Öberg till näringsfysiolog Bakkman. 

”Det var lite pinsamt” 

Enligt Hanna Öberg har hennes energibehov ökat eftersom hennes förmåga att ta ut sig har förbättrats. En ny nivå av återhämtning krävdes ifjol, men hon gjorde inga större förändringar. Ett energiunderskott – en kunskapslucka – uppstod. 

– För mig har det aldrig handlat om någon ätstörning eller att jag försökt gå ner i vikt aktivt genom att få i mig mindre. Det har det verkligen inte varit, säger Hanna Öberg i SVT-serien. 

Men det har varit en påminnelse om att aldrig slappna av när det gäller intaget av mat och energi, vilket hon också vill lyfta: 

– Jag tycker nästan att det var lite pinsamt. Att jag, som tycker att jag har ganska bra koll, har hamnat i ett läge där jag fått i mig för lite energi. Jag vill verkligen inte vara den som är där, utan jag vill sköta det här på ett så bra sätt som möjligt. För mig är det ett väldigt viktigt ämne att se till att äta tillräckligt, må bra och se till att min satsning är hållbar och i balans.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Hanna Öberg och SOK:s Linda Bakkmans genomgång: ”Du går under där”

Serien i sin helhet hittar du på SVT Play: ”Hanna Öberg – att drabbas av energibrist”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer