Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elvira Öbergs intåg i världseliten blev en omställning för storasyster Hanna Öberg. Foto: Bildbyrån

Hanna och Elvira Öberg om syskonrivalitet i världstoppen

Uppdaterad
Publicerad

Flera säsonger som ohotad Sverigeetta.

Plötsligt fick Hanna Öberg konkurrens av lillasyster Elvira – en omställning och utmaning.

– Det gick väldigt snabbt från att hon hade varit en bit efter till att hon blev väldigt stark, säger hon i dokumentärserien Bäst när det gäller.

De senaste säsongerna har systrarna Hanna och Elvira Öberg båda funnits med i världstoppen. Nu är det, vad det verkar, en oproblematisk vardag.

När lillasyster Elvira Öberg började göra riktigt bra resultat var läget annorlunda.

– Vi har en väldigt fin relation, jag skulle säga att det var en större påfrestning när hon kom upp för kanske två år sedan. Den sommaren började hon bli riktigt stark på träning, säger Hanna Öberg i dokumentärserien ”Bäst när det gäller”, som följde skidskyttelandslaget säsongen 2022-23.

Fick stryk av lillasyster

Elvira Öberg utvecklades snabbt och gjorde stora framsteg sommaren 2020. Och på träning började hon utmana de bästa i landslaget.

– Då var det lite... jag måste hantera det här, att få stryk av lillasyster. Det hade jag inte behövt ha med i beräkningarna innan.

– Vi pratade mycket om det, att jag inte skulle vara grinig för att Elvira var bättre än mig, men också att hon behövde vara ödmjuk. Man kanske inte måste säga det om man ändå slår alla andra.

”En jättemöjlighet”

Även Elvira Öberg minns omställningen när hierarkin i familjen och landslaget skakades om.

– Det var en ny situation för alla och det blir ju inte lättare att vara storasyster och bli slagen av ett småsyskon, det tror jag att alla kan relatera till, säger hon och fortsätter:

– Nu sitter vi på en jättemöjlighet att hjälpa varandra, vi är två stycken som håller en väldigt hög nivå, det gäller att dra nytta av det. I stället för att det ska få ta energi.

Se dokumentärserien Bäst när det gäller i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.