Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tilda Johansson berättar i den nya dokumentären Bäst när det gäller, om tuffa beslutet att avbryta ett landslagsläger. Foto: Bildbyrån & SVT.

Tilda Johansson lämnade landslagsläger – berättar i Bäst när det gäller

Uppdaterad
Publicerad

Tilda Johansson, 24, fullföljde inte landslagets sista läger förra hösten.

Skidskytten var mentalt slutkörd.

– Det var som att bägaren rann över. Det gick inte längre, säger hon i dokumentären Bäst när det gäller.

Hela hösten hade varit tuff. Och dagarna före den nationella tävlingspremiären i Idre kulminerade problemen för ett av de stora framtidsnamnen i svensk skidskytte, Tilda Johansson.

– Veckan innan säsongspremiären var väldigt tuff för mig, jag valde att åka hem från vårt läger i Idre. Jag hade ingen motivation och vilja till skidskytte så jag valde att åka hem till min familj och vara hemma, säger hon i den första delen av Bäst när det gäller, som följer det svenska skidskyttelandslaget säsongen 2022-2023.

Hon fortsätter:

– Jag blev väldigt mentalt trött efter vårt läger i Italien i höstas, det gick väldigt upp och ner under hela hösten så det kom inte jätteplötsligt men i Idre under vårt läger var det som att bägaren rann över. Det gick inte längre.

Vändningen i Sverigepremiären

På nationella tävlingspremiären i Idre – en vecka senare – var scenförändringen total. Hon satte 20 av 20 skott och åkte starkt.

– Åh så bra, snyggt, säger landslagets skyttetränare Jean-Marc Chabloz efter sista skyttet.

Det räckte till seger, en osannolik utveckling.

– Vad hände? Jag fattar det inte. Hur är det ens möjligt, för en vecka sedan ville jag inte ens köra, säger Johansson med tårar i ögonen.

Väntar på stora genombrottet

De senaste säsongerna har det funnits förhoppningar på att Tilda Johansson ska ta ett kliv och på allvar utmana om en plats i ett svenskt stafettlag.

– Det är väldigt tufft att komma in i det här laget, det gäller att hon hela tiden lär sig något och utvecklas. Jag tycker att hon gör det bra och på den vägen ska vi fortsätta, säger landslagets huvudtränare Johannes Lukas.

Se första delen av Bäst när det gäller i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.