Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mardrömsskyttet. Foto: SVT/Bildbyrån

Här strular det för Sturla – tre rundor i det stående skyttet

Uppdaterad
Publicerad

Norges Sturla Holm Lägreid kom in till det andra skyttet i ledning på den första sträckan men säckade ihop fullständigt i skyttet och fick åka tre straffrundor. Trots det vann Norge överlägset.

Av totalt åtta skjutna skott missade Lägreid sex i stafetten över 4x7,5 km. Detta av en av tourens allra säkraste skyttar.

– Jag vet inte vad som händer, kanske var det lite mindre syre till hjärnan och då blev det svårigheter med att träffa. På den här höjden (1 700 meter) får man heller ingen återhämtning mellan skotten. Det blir nästan bara värre och värre ju längre tid man står kvar på vallen, säger Sturla Holm Lägreid till SVT Sport.

Ledningen förvandlades efter skyttehaveriet till en 20:e-plats hela 1.19 efter täten. Norrmannen åkte sedan fort på spurtvarvet och var vid växlingen 1.05 efter ledande Frankrike. Norge var då 18:e.

”Han frös inte fast med bendarr”

– Jag tror att det handlar om två saker: Dels är det höjden. Jag tror att han var hårt belastad för han körde ändå fort ända in som om det vore på lågland och sedan kommer tankar och känslor när han börjar bomma och inte har kontroll på det, säger den svenske skyttetränaren Johan Hagström till Sturla Holm Lägreid som råkade ut för ett skyttehaveri på den första sträckan till SVT Sport från ett soligt Soldier Hollow utanför Salt Lake City där OS avgjordes 2002.

– Alla gör ju det här någon gång förr eller senare. Han är ju en av de absolut bästa skyttarna på hela touren men nu dabbade han sig. Han frös inte fast med bendarr heller utan det var ändå hyfsat snabbt men dåligt, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.