Historisk seger för Bö

Uppdaterad
Publicerad

Suveräne Johannes Thingnes Bö vann som väntat jaktstarten i Holmenkollen, hans femtonde seger för säsongen som innebar nytt världscuprekord.

Och han fick med sig brorsan Tarjei på prispallen.

– Ett fint avslut, med flagga och Tarjei som tvåa. Och på hemmaplan, sa Johannes Thingnes Bö till SVT Sport.

Jaktstarten i Holmenkollen blev en stor uppvisning av säsongens klart bäste skidskytt, Johannes Thingnes Bö. Han darrade lite på andra skyttet, med två bom, men de jagande var aldrig i närheten.

– Johannes gillar ju att skjuta tillsammans med andra. Men det får han ju aldrig göra. Inte ens i jaktstart, han är alltid ensam på vallen, sade SVT:s expert Björn Ferry under loppet.

Johannes Thingnes Bö vann loppet klart, segern innebar hans femtonde seger samma säsong i världscupen, vilket är nytt rekord.

– Det är stort att gå om legender som Magdalena Forsberg och Martin Fourcade. Sen är det speciellt att göra det på hemmaplan. Jag visste ju att det skulle kunna bli så här bra eftersom avslutningen är just här i Holmenkollen, sade Bö.

På frågan vilken seger under säsongens som han minns bäst svarar Bö:

– Det är nog masstarten i Ruhpolding. Då var vi ett helt gäng som låg nära varandra vid sista skytett. Och jag vann.

Den ende som hotade segern var brorsan Tarjei. Men även han missade ett skott i sista skyttet och hade ingen chans i spåret på slutet.

Trea blev tysken Arnd Peiffer, efter en bra spurt.

Största svenska hoppet Sebastian Samuelsson sköt bort sig direkt. Fyra bom i första skyttet gjorde att hans jakt blev trist. Det var egentligen bara Jesper Nelin sköt bra av svenskarna i första. Han fullt i första, men missade två i andra och till sist blev det en riktigt dålig svenskdag.

Sebastian Samuelsson blev till sist bäst, som 28:a.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.