Elisabeth Högberg plockade en femteplats i IBU-cupens premiär i Idre. Arkivbild Foto: TT

Högbergs första seger på nästan två år

Uppdaterad
Publicerad

Elisabeth Högberg, 35, är åter en vinnare. Bland 104 startande i IBU-cupens distanstävling i Obertillach sköt veteranen fullt och tog sin första seger på nära två år. Hon var 5,7 sekunder före en annan veteran, tyskan Franziska Hildebrand.

Att skjuta fyra nollor är inte vanligt, för Högberg hade det inte hänt sedan 2017. Men i distansen i Österrike fick 35-åringen ner samtliga 20 skott. Åkmässigt var hon knappa minuten långsammare än Hildebrand men då denne bommade ett skott och ”Bettan” var snabbare i skyttet så räckte det till seger.

Segern är Högbergs första sedan hon vann sprinten på EM i Minsk i februari 2020. Den säsongen vann även Högberg IBU-cupen totalt.

Många världscupåkare körde distansen idag, några eftersom de har distansen på OS som ett mål för säsongen och antalet chanser att köra distans är få. Förutom Hildebrand märks namn som Semerenko, Knotten och Goreeva högt i resultatlistan.

Bland övriga svenskor så utmärkte sig åter unga Sara Andersson, född 2003. Hon blev fyra i sprint i Sjusjön och idag hade hon näst bästa åktid av alla, knappa sju sekunder efter Hildebrand. Andersson hade en pallplats inom räckhåll men bommade tre skott i sista stående och slutade på en 16:e plats. Näst bästa svenska blev Ingela Andersson, 13:e plats med två bom och två minuter och 40 sekunder efter segrande Högberg.

KLIPP: Elvira Öberg på pallen i Annecy – trots dubbla bommar

Fakta

1 Elisabeth Högberg, (0) 39:07,0

2 Franziska Hildebrand, Tyskland (1), +5,7

3 Marthe K Johansen, Norge (0), +35,7

4 Valentina Semerenko, Ukraina (1), +44,1

13 Ingela Andersson (2) + 2.40,5

16 Sara Andersson (4) + 3.00,7

17 Ella Halvarsson (1) +3.10,3

36 Nicolina Lindqvist (2) +4.55,0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.