Hon är Grönlands (!) stora hopp – i skidskytte

Uppdaterad
Publicerad

19-åriga Ukaleq Slettemark, Grönland, gör sin VM-debut i Pokljuka – greken Apostolos Angelis gör sitt sjätte mästerskap. De tillhör båda internationella skidskytteförbundets särskilda satsning på mindre nationer.

– Det betyder allt. Vi hade inte haft en chans utan stödet från IBU, säger Grönlands förbundskapten Uiloq Slettemark.

Uiloq Slettemark tävlade själv i skidskytte-VM i just Pokljuka 2001. Nu är hon tillbaka som grönländsk förbundskapten när dottern Ukaleq gör debut – något som följs av många i hemlandet.

Har folk koll på dig på Grönland?

– Ja, det har de. Alla följer mig. Nu visas det på TV för första gången på Grönland. Så de följer mig och tycker att det är jättekul, säger 19-åringen, som vann junior-VM-guld 2019.

Sporten växer – fler och fler nationer

Uiloq Slettemark betonar att IBU:s ekonomiska stöd till de mindre nationerna bidragit till en bredare sport.

– Under årens lopp har IBU förhållit sig på ett bra sätt jämfört med Fis. Man har verkat för utveckling och stöttat små nationer. Det har också visat sig att små nationer kan få till bra resultat emellanåt.

2001 fanns 14 nationer representerade i herrstafetten i längd-VM – att jämföra med 19 länder i skidskytte-VM. Vid längd-VM 2019 var det fortfarande 14 nationer i längden, medan skidskyttet hade ökat till 27.

Jobbar extra som kypare

Apostolos Angelis, som parallellt med sin satsning på skidskytte, jobbar som kypare – representerar Grekland. I hemlandet är det få som ens hört talas om sporten.

– De flesta vet inte vad det är. Jag får visa dem bilder eller videoklipp för att de ska förstå. Då händer det att de säger ”Det har jag sett på Eurosport”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.