Stina Nilsson. Foto: Bildbyrån

Nya träningsupplägget: ”Mer specifika skidskyttepass”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått två år sedan Stina Nilsson bytte längdskidor mot skidskytte.

Inför hennes tredje säsong ändras träningsupplägget.

– Nu har vi mycket mer specifika skidskyttepass, säger landslagets tränare Johannes Lukas till SVT Sport.

Stina Nilsson missade landslagets försäsongsläger på Kreta, Grekland, i mitten på maj på grund av corona.  Under förra veckan kom hon igång med lättare träning och enligt landslagets tränare, Johannes Lukas, är hon snart tillbaka i fullt slag.

– Hon har ett litet individuellt upplägg nu men det är inget speciellt, det brukar vara så för de som varit sjuka. Man måste träna på ett annat sätt för att komma tillbaka till gruppträningen, men det är inga konstigheter, säger Johannes Lukas.

”Komplicerat för henne”

För två år sedan valde Stina Nilsson att avsluta längdkarriären och nu laddar hon för sin tredje säsong som skidskytt. Efter att inledningsvis ha lagt stort fokus på skyttet kommer hon i år att gå mer och mer mot att träna som en ”riktig skidskytt”, berättar Lukas.

– Det kommer att bli mer som en helhet för henne. Nu kan vi ha mycket mer specifika skidskyttepass som kommer att hjälpa henne ännu mer i att få rutin i snabba rörelser på vallen. Det var komplicerat för henne även förra året, men vi har sett att hon lär sig saker hela tiden och jag är säker på att hon kommer att kunna träna mer som en skidskytt det här året.

Rullskidskytte-VM i augusti

Vad innebär det att träna mer som en skidskytt?

– Det blir mycket mer komb-skytte. Att man verkligen har en tydlig plan när det gäller intervaller och teknik och taktik i spåret. Samtidigt ska vi få till skyttet med alla bitar på ett jättebra sätt på vallen. Det kan vara tio moment som händer samtidigt, så för en nybörjare är det väldigt mycket att hålla koll på och väldigt komplicerat.

Landslaget kommer att träna på hemmaplan i Sverige de första sommarmånaderna. Därefter åker större delen av landslagstruppen på rullskidskytte-VM i Ruhpolding och direkt efter det väntar höghöjdsläger i Antholz.

– Vi har aldrig varit med på ett rullskidskytte-VM och det blir också en motivation för de aktiva, att testa något nytt och tävla mer sommartid, säger Lukas.

KLIPP: Hyllar Stina Nilsson efter karriärsbytet: ”En idol”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anamarija Lampic och Stina Nilsson. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.